Att verkställa en utmanade arkitektonisk idé till en unikt utformad bostadsbyggnad

Tillsammans med BF Stambytesentreprenad AB har vi på Strängbetong fått möjlighet att bygga Gävles nya havsnära bostadshus Skeppstornet.  Byggnaden har en unik plektrumformad utformning. Denna har möjliggjorts genom rundade balkonger samt att delar av fasaderna är gjutna i en form som gör dem rundade.

På varje våning finns också en väl tilltagen balkong som har ett svävande intryck då den saknar underliggande pelare/väggar i framkant och istället spänns in i bjälklaget med hjälp av en armeringslösning. Balkongplattan är radiell och är 11,5 m lång, 3,2 m bred och väger lika mycket som 4 elefanter!

Den enorma balkongplattan monteras

Byggnaden har en fasadkulör som liknar cortenplåt. I ett tidigt skede i projektet upptäcktes att den valda färgen, som skulle ge corteneffekt, skapade utmaningar då den innebar arbetsmiljörisker. Tillsammans med Strängbetongs fabrik i Örebro tog vårt projektteam fram en alternativ färg som inte kräver några speciella skyddsåtgärder. På detta sätt kunde vi leverera en byggnad i den kulör som efterfrågades och också till ett lägre pris och utan säkerhetsrisker.

Cortenfärgad fasad

Projektet har varit komplext men har möjliggjorts av ett mycket gott och nära samarbete med vår kund BF Stambytesentreprenad AB. Trots den utmanande utformningen har arbetet på montagearbetsplatsen fungerat mycket bra vilket är resultatet av god planering i projektteamet och noggrant arbete i fabriken.

Skeppstornet är med sina 59 nybyggda lägenheter och 53 meter höga huskropp ett av Gävles högsta hus som ligger i ett unikt läge med Gävleån och havet som granne.