”Det känns fint att sigillet sitter i den nya fasaden”

sigill ingjutet i en bashallsvägg

Fastighetsförvaltaren Magnus Karlsson i Delsbo, Hälsingland, kände ett starkt band till den byggnad där hans farfar och far drivit mekanisk verkstad sedan 1915. Efter en brand 2018 bestämde sig Magnus för att resa en ny byggnad på samma plats, för att måna om entreprenörskapet i bygden. I oktober är det dags för inflyttning.

När Magnus Karlsson klev runt i resterna efter branden hittade han sigillet som suttit ovanför entrén på hans farfars och fars mekaniska verkstad. Fyndet kändes värdefullt, då han har många minnen kopplade till bygganden. Han arbetade själv där från 1990 och några år framåt, när de producerade aluminiumhållare till värmeljus som såldes till ljusproducenter i Norden.

sigill ingjutet i en bashallsvägg
Här syns sigillet ingjutet i väggen.

– Jag lyckades bända loss sigillet från den brända fasaden och nu har Strängbetong gjutit fast det på den nya bygganden. Det känns fint att se det, när jag kommer till kontoret. Jag är ju själv tredje generationen företagare här i Delsbo.

Företagshotell i luftig bashall

Sedan tio år tillbaka arbetar Magnus Karlsson som fastighetsförvaltare, främst i Hudiksvall, men han kommer att ha kontor i Delsbo, i den nya bygganden.

– Det blir ett företagshotell med plats för fyra till sex hyresgäster. De industriinspirerade lokalerna lämpar sig fint för verkstad, hantverk eller kanske studio för foto eller film, även om alla slags entreprenörer är välkomna, säger Magnus Karlsson.

Monteras på två veckor

I skrivande stund finns montörer på plats och reser bygganden vars konstruktion bygger på Strängbetongs koncept Bashall. De prefabricerade betongmodulerna gör att monteringen blir klar på knappt två veckor. Byggsystemet lämnar också plats för kreativitet och personlig prägel.

Magnus Karlsson har valt att lägga till ett andra våningsplan med en lägenhet, i den östra delen av bygganden.

Väggarna är spritputsade i vitt och rött.

– Även detaljer som fönster, portar, färger och fasadytor kan varieras. Att monteringen går snabbt beror på att Bashallen främst består av två komponenter, fasadvägg och takelement, förklarar Gustav Nyrén, fabrikschef för Strängbetongs i Hudiksvall sedan februari i år.

Magnus Karlsson besökte nyligen företaget för att få en känsla för deras produktion av fasader, gråväggar och loftgångar.

– Försäkringsbolaget som hjälpt mig efter branden föreslog en annan typ av bashall, men jag hade sett några byggnader och industrihallar som Strängbetong producerat och jag gillade industrikänslan, kvalitén, brandsäkerheten och att de går snabbt att montera. Dessutom föredrar jag lokala samarbeten, säger Magnus Karlsson.

Fasadelement i sandwichkonstruktion

Bashallens fasadelement utförs i en sandwichkonstruktion, vilket innebär att de har en bärande innerskiva av betong, ett isolerskikt i mitten, och en slitstark och väderskyddande ytterskiva i betong. Takelementen är sadelformade och har en lutning för avrinning.

Tror på lokalt företagande

De sista detaljerna på den nya bygganden blir klara i oktober 2020, sen är det dags för de nya hyresgästerna att flytta in. Magnus Karlsson blir tyst en stund, när han får frågan om han har några drömkunder.

– Visst vore det roligt om någon som flyttar in sysslar med mekanik, verkstad eller hantverk. Men framförallt känns det viktigt att fler företagare kan bedriva verksamhet här i Delsbo.


Mellan södra Dellen och Stömnesjön
Delsbo är en tätort i Hälsingland som ligger 33 kilometer väster om Hudiksvall. Orten ligger mellan sjön Södra Dellen och Stömnesjön. Länsväg 305 startar i Delsbo och Riksväg 84 från Hudiksvall går igenom Delsbo vidare mot Norge. Källa: Wikipedia.

Mer information


Sju fördelar med Strängbetongs koncept Bashall och Hybridhall
1. Hållbar och robust stomme, där det är lätt att göra infästningar. Stommen klarar tunga installationer.
2. De prefabricerade byggelementen i betong ger lägre drifts- och underhållskostnader.
3. Betongkonstruktionen skapar ett jämnt inomhusklimat som bidrar till en bättre inomhusmiljö och lägre energikostnader.
4. Effektiv och säker byggprocess eftersom byggelementen förproduceras i fabrik och snabbt monteras på plats.
5. Flexibel konstruktion med stora möjligheter till anpassning efter individuella behov.
6. Hög säkerhet, då betongen ger gott skydd mot brand och inbrott, vilket kan resultera i en lägre försäkringspremie.
7. Beständig konstruktion med lång livslängd och högt andrahandsvärde.

Läs också...