”Betonghallar är optimala för våra behov”

Dormy i Örebro bygger ut sin hall i betong levererad av Strängbetong.

Dormy har en nästan 20 år lång relation till Strängbetong, som i maj fick uppdraget att bygga golfbutikjättens nya lagerhall i Örebro. Här förklarar Dormys delägare och medgrundare Lars Johansson varför han föredrar betonghallar och Strängbetongs lösningar.

Hur ser Dormys och Strängbetongs samarbete ut?
– Vi är återförsäljare inom golf, så det har främst handlat om butiker, lager och kontor, men ibland har vi byggt lite större för att även kunna ta in andra hyresgäster. Byggnaderna är rejäla och håller hög kvalitet.

– Vi har byggt många handelshus runt om i Sverige och Strängbetong har i princip varit med ända från början. År 2000 byggde vi den första fastigheten tillsammans.

Vad för byggnation pågår nu under försommaren?
– Just nu bygger vi ett 3 000 kvadratmeter stort lager i anslutning till vårt centrallager i Örebro, där Strängbetong står för stomme och väggar. E-handeln har ökat så mycket att vi behöver mer plats för att kunna hantera det bättre.

– Vi har utgått från Strängbetongs bashall, som vi sedan har snitsat till lite grann med hjälp av en arkitekt. I stället för att ha en ren betongfasad har vi även använt tegel. Det blir riktigt snyggt.

Varför föredrar ni hallar i betong?
– För min del har valet stått mellan betong- och plåtelement. Det är billigare att bygga med plåt, men det blir inte alls en lika skön miljö i de husen som i en betongbyggnad. I kombination med att vi alltid har golvvärme i byggnaderna blir det ett mycket behagligt klimat, både vad gäller värme och kyla. Därför är betong optimalt.

– Underhållet på betongytorna är också minimalt. Strängbetong har dessutom takelement som sträcker sig ganska många meter, vilket gör att vi slipper ha så många pelare och stolpar inuti lokalerna. Det är oerhört viktigt för oss, eftersom vi vill ha luftiga butiker. Stora, öppna ytor är framför allt betydelsefullt i butikerna, men det är ingen nackdel i ett lager heller.

– Själva bygget går också snabbt. Det nya lagret kom på plats på fem veckor. Det är fantastiskt bra.

Hur upptäckte du Strängbetong?
– Jag är uppvuxen i Örebro, där Strängbetong har en av sina fabriker. Så det började med att jag kom i kontakt med en säljare där. Jag fastnade för materialet och framför allt för att de kan bygga stora lokaler med få pelare.

– Genom åren har jag haft kontakt med olika säljare inom Strängbetong och allihop har varit väldigt tillmötesgående och bra att ha att göra med.

– Vi har också fått bra stöd under själva byggprocesserna. De har gjort bra ifrån sig från dag ett och allt har alltid funkat som det ska. De är noggranna och håller sina tider. Det har aldrig uppstått några stora problem vid monteringen. De är helt enkelt professionella. Jag är verkligen en nöjd kund.

Hur ser Dormys fortsatta utveckling ut?
– Jag och Mats Hedlund drog i gång verksamheten i liten skala i Örebro för 25 år sedan och vi är fortfarande ägare. Från början var jag golftränare på Askersunds golfklubb och då jobbade Mats åt mig i golfshopen. Sedan bestämde vi oss för att göra något gemensamt, och det blev den här satsningen på större varuhus.

– I dag är Dormy den största detaljhandeln inom golf i Sverige och den tredje största i Europa. Vi finns i alla stora städer i Sverige och på totalt på tolv platser runt om i landet. Vi har också haft e-handel sedan 1998, då man kunde börja handla från vår digitala sajt. Där var vi tidiga, även om man på den tiden fortfarande kallade det postorder.

– I år har vi börjat med e-handel i Norge, Finland och Danmark. Även av den anledningen behöver vi utöka vårt centrallager, eftersom all e-handel utgår därifrån. Den utbyggnad vi gör nu kommer nog att hålla ett tag. Vi har i alla fall inga ytterligare utbyggnadsplaner för tillfället.

Namnet Dormy – vad kommer det ifrån?
”Kommer av franskans dormir som betyder att sova. Innebär att en spelare i matchspel har tagit en så stor ledning att personen kan spela sovande under resten av matchen utan att förlora, alltså är man oslagbar.”

Mer information

3 fördelar med betonghallar enligt Lars Johansson på Dormy

1. Betongstommen skapar ett skönt klimat både vad gäller värme och kyla.
Det betyder att det alltid är en behaglig temperatur i byggnaden.

2. Den hållbara konstruktionen ger byggnader som står kvar länge och har ett minimalt behov av underhåll.

3. Takelement med långa spännvidder gör det möjligt att bygga stora, öppna ytor med få pelare och stolpar.

Vill du veta mer om Strängbetongs hallar? Välkommen att höra av dig till oss!

Läs också...