I hur stor andel av era projekt …? Frågestund hos Strängbetong

Häromdagen hade vi en frågestund i våra sociala medier. Här ett axplock av de frågor som ställdes och våra svar.

I hur stor andel av era projekt nyttjas oarmerade väggar som dimensioneringsprincip?
Vi använder denna princip i ca 20% av våra projekt och arbetar kontinuerligt med att försök få in den i fler projekt. en artikel om våra oarmerade väggar publiceras inom kort här på vår webb.
Anders Mattsson, Teknisk chef

Hur ser ni på att kombinera trä och betong i större konstruktioner?
Det är inga problem att kombinera trä och betong i större konstruktioner. Man bör dock eftersträva att utnyttja materialets egenskaper så att det kommer till bästa nyttan. Betong är ju bra att använda i brandavskiljande och ljuddämpande syfte. Trä har miljömässiga och estetiska fördelar. Det finns många exempel på kombinationer och det finns även exempel på bjälklagselement bestående av både trä och betong.
Anders Mattsson, Teknisk chef

Klimatförbättrad betong, vad har ni och hur gör ni den? Har ni EPD:er på ert material?
Idag har vi håldäck med slaggbetong som uppfyller Klimatförbättrat steg 1. Den produkten är tillgänglig vid vår produktionsenheter i Långviksmon och Kungsör på regelbunden basis.

Kan vara bra att veta att utgångspunkten för många kunder är Svensk Betongs skrift om klimatförbättrad betong och dess indelning i steg 1, 2 och 3 samt referensbetong. Svensk Betong talar inte om betongelement utan utsläpp för materialet betong.

Vi har miljövarudeklarationer (EPD) på alla våra produkter och de hittar du under Ladda ner och miljövarudeklarationer.
Anders Mattsson, Teknisk chef

Tar ni emot universitetsstudenter på sommarjobb? Har ni lediga jobb för nyutexaminerade byggingenjörer?
Strängbetong har konstruktion och projektering på flera olika orter i Sverige: Örnsköldsvik, Stockholm, Kungsör, Örebro, Borås, Göteborg, Veddige och Malmö. Behovet av sommarjobbare varierar och vårt tips är att göra en intresseanmälan via vårt rekryteringsformulär som du hittar här.
Helen på Kommunikation

Projektet Norr Enby i Sorunda som Strängbetong har levererat. Byggnaden ska bli kontor och lager.

 

Kan vi inte få se lite bilder av skolan i Sorunda?
Vi har inte levererat någon skola i Sorunda men däremot har vi levererat en kontors- och lager lokal som blev jättefin (se bild här ovan). Den referensfotograferar vi först i sommar när även hela utomhusmiljön är klar.
Helen på Kommunikation

I vilken fabrik gjordes väggarna till Juvelen?
Väggarna till kontorsbyggnaden Juvelen, som finns i Uppsala tillverkades i vår väggfabrik i Hudiksvall. Du kan läsa mer om projektet här. I slutet av den artikeln finns en animation om hur grundmålningen av Juvelen gick till.
Helen på Kommunikation

Läs också...