Industriell elegans på The Winery Hotel

Att stiga in på The Winery Hotel i Solna är som att förflyttas till ett vineri i Toscana. Och en lagerbyggnad i Brooklyn. Och ett ombonat, modernt hotell.

Industriell elegans. Så sammanfattar Jan Söder konceptet för The Winery Hotel. Tillsammans med Lina Östlundh och Archus Arkitekter ansvarar Jan för hotellets design och formspråk. Han visar runt på hotellet och berättar att redan hotellets exteriör vittnar om något utöver det vanliga.

– Det har en ton av 1930-talets Brooklyn, New York, med sina fasader i tegel, som ser ut att vara handslaget, och med höga smala fönster. Den som tittar närmare på fasaden upptäcker att varannan tegelsten ligger djupare, vilket ger den ytterligare djup och struktur.

– Vi slår an hela hotellets ton redan här i lobbyn, säger Jan Söder.

Med en gest visar han tegelväggarna som följer med på hotellets insida och som samsas med svart stål, rostfritt, blottade ventilationsrör och obehandlade, råa betongelement i taket.

Här finns högt i tak – sju meter! – i utrymmen för konferens och mässa, och en läcker delihörna, med äkta tunnor, vinpressar och verktyg från Terreno i Toscana, för det mer intima mötet.

– Varje detalj är genomtänkt, fortsätter Jan Söder. Som golvet av Douglasgran i restaurangen, som redan efter ett par veckor fått den rätta slitna patinan. Som varje tallrik, glas och bestick som ligger på designade hyllor.

Vin och vinproduktion

Gästerna på The Winery Hotel kan delta i vinprovningar. © All rights reserved Jason Strong Photography.
Gästerna på The Winery Hotel kan delta i vinprovningar.
© All rights reserved Jason Strong Photography.

Vin och vinproduktion är ett genomgående tema på hotellet. Hit importeras druvor från Italien för att pressas i vineriet för att bli hotellets eget vin. Och här finns viner från hela världen.

– Gästen kan delta i vinprovningar, både arrangerade av hotellet och på egen hand, berättar Jan Söder vidare. Hela personalgruppen har gått på vinkurs för att kunna svara på frågor om vin och vinproduktion.

Inredning och känsla i alla rum följer samma ton som hela hotellet: varmt, ombonat, lite lyxigt och med det råare inslaget av de obehandlade betongelement direkt från fabriken.

Winery001

Att hotellet ligger ett stenkast från E4-an är inget som märks; den som från sitt rum tittar ut på motorvägen hör inget från trafiken.

– Atmosfären på hotellet skulle kunna beskrivas som “avslappnad perfektion”, säger Jan Söder. I de stora, välkomnande sofforna kan gästen finna ro och samla krafterna. Samtidigt strävar hotellets personal efter “picture perfect”, alltså att i varje given stund ska en fotograf kunna komma in och ta den perfekta bilden.

Winery Hotel invigdes i början av januari.

Stommen kommer från Strängbetong och omfattar bärande tegelfasader, håldäck, väggar och stål.

Läs också...