Juvelen – glittrande praktsmycke i Uppsala

Juvelen, så heter det nya exklusiva kontorshus som Strängbetong ska leverera åt Skanska i centrala Uppsala. Byggnaden är tydligt inspirerad av just slipade ädelstenar.

– Det svåraste i projektet var gestaltningen, säger Ulf Julle. Han är affärsansvarig på Region Mellan för Strängbetong. Det har handlat om en resa ner i millimeternivå!

Efter semestern i år kommer ett nytt, exklusivt kontorshus att växa fram i centrala Uppsala, alldeles vid järnvägsstationen. Den sex våningar höga byggnaden, med enbart tre fasader, ska likna en slipad ädelsten med sina skimrande fasader. Juvelen blir drygt 10 000 kvadratmeter och ambitionen är att den ska bli Nordens mest hållbara kontorsbyggnad. På bottenvåningen blir det affärslokaler, restauranger och gym.

Juvelen, blivande kontorsbyggnad i Uppsala med fasadelement från Strängbetong. Vy från järnvägsstationen.

Sedan Skanska vunnit den tävling om byggrätten av kontorshuset som Uppsala kommun ordnat, vände sig byggföretaget till Strängbetong för att få veta vilka lösningar det fanns för att skapa de spektakulära fasaderna med hjälp av prefabricerade betongelement.

– Det stod mellan betongelement och plåt, berättar Ulf Julle. Risken att inte få fasaden tillräckligt tät med plåt fällde avgörandet.

Men att skapa en fasad av betong, som ger sken av att vara av metall, innebar stora utmaningar för Strängbetong. Därför tog processen med att arbeta fram en lösning över ett år. Strängbetongs fabrik i Hudiksvall gjöt bland annat provelement i skala 1:1 och man provmålade mindre provelement som fick stå ute i ur och skur.

Juvelen, blivande kontorsbyggnad i Uppsala med fasadelement från Strängbetong i morgonljus.

– Kulörerna är mycket ovanliga, menar Ulf Julle. Betongytorna ska målas i tre metallic kulörer, guld, roseguld och silver. Färgen är mycket blank, så fasaderna kommer att upplevas vara gjorda av metall.

Fasadens komplexa utformning var en annan utmaning. Här gällde det för Strängbetong att hitta lösningar som följde den vision och det bidrag som Utopia Arkitekter vunnit tävlingen med. Även Uppsala kommun följde engagerat varje steg i processen för att gestaltningen skulle bli enligtdet vinnande förslaget.

– Det gällde för oss att både få beställarna nöjda och att få till en tids- och kostnadseffektiv tillverkningsprocess, förklarar Ulf Julle. Och det finns en upprepning i fasaden, vilket kanske inte är något som slår betraktaren vid första anblicken.

Ett av Juvelens fasadelement grundmålas på produktionsanläggningen. När elementet är monterat läggs det sista färglagret på. Klicka på bilden för att se animationen.

För att få till det önskade fönsterdjupet är fasadelementen 500-600 mm tjocka, att jämföra med 375 mm som är standard. Fönstren kommer att förmonteras på Strängbetongs produktionsenhet i Hudiksvall av fönsterleverantören.

Ulf Julle hoppas att Juvelen ska bli en bra referens för att bygga med prefabricerade betongelement i Uppsala.
– Ja, Juvelen kommer att få stor uppmärksamhet då det redan varit och är stort fokus på byggnaden. Den stod som segrare i en tävling om den populäraste nybyggnaden bland Upsala Nya Tidnings läsare!

Läs också...