Uppdraget: Omsätta vision till konstruktion

Oväntade vändningar och nya utmaningar är vardag för en projekteringsledare. – Man måste gilla tjusningen med att dagen inte alltid blir som man trodde på morgonen, säger Andreas Nordlund, som jobbar på Consolis Strängbetong i Örnsköldsvik.

Andreas Nordlund minns det första bjälklag han ritade som nyanställd på Consolis Strängbetong, då i rollen som konstruktör. Som nybakad byggingenjör får man hugga tag i det som bjuds.

– Som konstruktör måste man börja smått och jobba sig igenom projekt efter projekt för att växa in i större roller.

Consolis Strängbetong har gett honom den möjligheten och åtta år senare sitter han nu som projekteringsledare för ett av de största uppdragen hittills i karriären. Ett projekt som är unikt på flera sätt.

– Storleken är en sak, men sedan är det en rad specifika krav som ställs när det kommer till bygget av en simhall, säger Andreas Nordlund.

Och som han redan varit inne på, gäller det att växa in i rollen.

– Det här är den tredje simhallen som jag varit involverad i, men den första som projekteringsledare.

Jobbet går ut på att tidigt skapa sig en förståelse för projektet i möten med beställaren och sedan ha förmågan att översätta det till en konkret plan för konstruktörerna.

Förslagskonstruktör Henrik Thorell och Andreas Nordlund tittar på ritningar.

– Jag behöver ta reda på vad vi ska leverera och när, så projektet blir klart i tid.

Ger ritningarna grönt ljus innan produktion
Underlagen från arkitekten, ritningarna och bygghandlingarna är nyckeln. Andreas Nordlund är den som leder konstruktionsprocessen och tillsammans med handläggaren i projektet den som ger grönt ljus på ritningarna innan de går vidare till produktionsanläggningarna. Först då kan gjutningen av betongelementen börja.

– Det är viktigt att allt blir rätt där. Det är nog alla konstruktörers mardröm att en ritning blir fel, men som tur är sker det väldigt sällan i och med våra kvalitetsledningssystem. Och om det sker så är det små detaljer som går att lösa.

Tillbaka till simhallen. Just det här projektet i Täby utanför Stockholm består av flera byggnader som sitter ihop, men fungerar rent statiskt avskilt från varandra. En större huvudbyggnad med 50-metersbassänger samt sidobyggnader med multibassänger, äventyrsbad samt kontor och konferensutrymmen.

– Bassängerna och stommen upp till våning två gjuts på plats, medan övriga väggar, pelare, balkar, bjälklag, läktare och trappor tas fram på våra produktionsanläggningar, berättar Andreas Nordlund.

De specifika kraven som ställs vid bygget av en simhall är framförallt relaterat till olika miljökrav, ytbehandlingar och installationer som el och ventilation.

Andreas har dagliga kontakter med konstruktörerna som tar fram ritningarna och är i ständig dialog med beräkningsgruppen. Att vara bra på att kommunicera och möta olika människor är ett måste.

Andreas Nordlunds roll är att få alla delar att klaffa med varandra. Fler veckovisa möten sker där projektledaren, beställaren, installatörer och montörer samt produktionsanläggningarna är med.

Man måste kunna se processer i flera led
Det mesta kretsar kring tidplanen som projekteringsledaren tidigt sätter i projektet – och att få den att hålla hela vägen. Det är långt ifrån enkelt och ställer höga krav på struktur och uppföljning.

– Även privat är jag en sådan som skriver listor och bockar av när saker blir gjorda. Jag gillar det och det är en stor del av jobbet. Man måste kunna se processer i flera led och även uppmärksamma och flagga för förändringar längs vägen, säger han.

Han har dagliga kontakter med konstruktörerna som tar fram ritningarna och är i ständig dialog med beräkningsgruppen. Att vara bra på att kommunicera och möta olika människor är ett måste.

– Absolut, i det här projektet produceras betongelementen på tre olika ställen i Sverige och på två platser utomlands. Vi jobbar ofta med människor i andra länder så man måste vara trygg och bekväm med det. Projekteringsledarrollen är på det sättet ett utåtriktat arbete.

En projekteringsledare på Strängbetong har ofta flera projekt igång samtidigt, men simhallen i Täby tar nu upp mycket av Andreas Nordlunds tid.

– Det är ett roligt och utmanande projekt, dels för att det är stort och dels för att det innebär speciella krav som vi behöver ta hänsyn till i konstruktionen. I det här fallet är kunden en offentlig aktör så det är också en värdefull erfarenhet, säger han.

Andreas har jobbat på Strängbetong i 8 år varav de 2 senaste åren som projekteringsledare.

Får pröva olika roller
På anställningskontraktet står det “konstruktör” och har så gjort sedan Andreas Nordlund avslutade studierna vid Umeå universitet för åtta år sedan. En stor anledning till att han trivs så bra med jobbet är att “titeln” egentligen inte spelar en avgörande roll för vilka arbetsuppgifter som landar hos honom.

– Mycket hänger ju på vem man är som person och vad man är intresserad av att göra. Jag har testat på olika roller inom Strängbetong vilket jag tycker är kul och är väldigt utvecklande.

Personligen drivs han av att leverera på den uppsatta tidplanen.

– En stor del av det jag gör handlar om att ha koll på tider, så visst är det en drivkraft. Det är också väldigt stimulerande med nya projekt och att det händer saker hela tiden. Jag har ju min plan som sagt, men man måste också se tjusningen med att dagen inte alltid blir som man trodde på morgonen.

Mer information

De 3 viktigaste egenskaperna hos en projekteringsledare

Struktur. Att kunna hålla ordning och reda och följa upp planer.

Problemlösning. Den egenskapen måste alla konstruktörer ha.

Social kompetens. En projekteringsledare har många möten och måste vara bra på att kommunicera.

Läs också...