Bashallen ® - Stebro Plast

En av fördelarna med Bashallen är att den är enkel att bygga ut när man behöver ytterligare ytor för sin verksamhet. Stebro Plast i Broaryd bygger ut sin Bashall med 5 000 kvm vilket innebär att den befintliga byggnaden förlängs med 100 meter.

År 2005 byggde Stebro sin första Bashall. Det lilla familjeföretaget flyttade då verksamheten från 400 kvadratmeter till drygt 3 000 kvadratmeter.
– Deras tanke var först att satsa på en konstruktion i stål och plåt men efter många besök till andra Bashallar bestämde man sig för vår betongkonstruktion, säger P-O Carlenäs som nu följt upp det första bygget med en tillbyggnad.

– Det finns flera orsaker till varför vi valde att satsa på Bashall, säger Nisse Stenberg, VD på Stebro Plast. Vi ville ha kontoret inne i hallen vilket blir både bättre och billigare än att bygga det utanför. Andra fördelar är att betongen inte släpper in värme och kyla vilket skapar ett behagligt klimat, hallen går snabbt att resa och fasaden är underhållsfri.
Huvudargumenten för Bashallen är att vi sparar energi och får en väsentligt lägre brand-försäkringspremie. Vi räknar hem den något högre byggkostnaden på bara något år.
Nisse Stenberg, VD
Tillbyggnaden diskuterades ett par år innan det blev verklighet och nu ska den stå klar till årsskiftet.

– Det finns många tunga argument för Bashallen men efter två vintrar med massor av snö och 400 tak som rasade på ickebetongbyggnader blev det lite lättare att se fördelarna. Även om Bashallen är cirka 25 procent dyrare avseende själva skalet så blir inte totala skillnaden i pris kanske mer än 7-8 procent. Kostnader för mark, grundarbeten och övriga arbeten är i stort sett jämförbara, säger P-O.

Familjeföretaget Stebro Plast startades 1998 och är specialiserade på tillverkning av formsprutade plastprodukter samt formverktyg till plastprodukter. Produktionen är avancerad med hög automatiseringsgrad. Företaget är legotillverkare till en rad företag bland dessa Husqvarna och Thule. I Stebro Group ingår Stebro Plast, Veinge Plast, Hyge Plast och fabriken i Kina, Stebro Mold Co., Ltd. Denna fabrik tillverkar formverktyg, testkör verktyg och tillverkar förserier. Stebro omsätter idag cirka 150 miljoner kronor.