Mall of Scandinavia – storleken den främsta utmaningen
Storleken var den främsta utmaningen vid bygget av Mall of Scandinavia, det nya köpcentret i Arenastaden. Strängbetong levererade stommen - hela vägen från idé till färdigt montage. Köpcentret kan stoltsera med näst högsta betyg i miljöklassningen Breeam.
Mall of Scandinavia består egentligen av åtta självbärande konstruktioner, varav sju är lika stora som ett normalt kontorshus. Det berättar Sven-Erik Andersson, en av tre projektledare för byggprojektet. Att bygga ett köpcentrum hör till de mer komplicerade byggprojekten, även för en erfaren byggare.
– Byggherren tänker om under tiden. Så är det sällan med kontor eller bostadshus, säger Sven-Erik Andersson.
För byggprojektet Mall of Scandinavia innebar det bland annat att byggherren under processens gång bestämde sig för att samla alla restauranger i en food court i stället för att ha dem utspridda bland butikerna. Det i sin tur krävde bland annat större fläktaggregat och annat som vägde mer än tänkt, beskriver Sven-Erik Andersson.
– Vi fick räkna och dimensionera om. Men det svåraste med detta byggprojekt var storleken.
Med 250 000 kvadratmeter bjälklag är Mall of Scandinavia ett av de större shoppingkomplexen i norra Europa och det största i Sverige som erhållit miljö- och hållbarhetsstämpeln Breeam, med betyget Excellent, den näst högsta nivån.
– Vi har koll på koldioxidutsläppen från alla transporter till och från bygget, säger Marcus Gunnarsson Skoog, ansvarig i projektet för kvalité, miljö, arbetsmiljö på Strängbetong.
Han såg till att bygget mötte de höga kraven på exempelvis energieffektivitet, transporter, kemikalie- och avfallshantering. Det är inte första gången Strängbetong bygger för att möta kraven i Breeam Excellent, men storleken gjorde bygget unikt, enligt Marcus Gunnarsson Skoog.
Även Sven-Erik Andersson lyfter fram byggnadens gigantiska volym som den största utmaningen i byggprojektet, som i och med invigningen den 12 november är framme vid målet. Också det att ett köpcenter är en byggnad som befinner sig i ständig förändring är en utmaning.
Breeam, en metod för miljöcertifiering och klassificering av byggnader. Metoden är en av de främsta och har använts för att certifiera fler än 425 000 byggnader i världen.
Text: Mårten Janson