Steg för steg – från idé till monteringsklar fasad
Från arkitektens idé till montering av fasadelement på byggarbetsplatsen är det många steg: kostnadsberäkningar, konstruktion, formsnickeri, betongrecept som ska justeras, färg som ska blandas och fasadelement som ska provgjutas och godkännas. Här visar vi hur hantverksskicklighet möter modern produktion på Strängbetongs produktionsenhet i Herrljunga.
Första kontakt. En arkitekt eller byggherre kontaktar Strängbetong med ett specifikt önskemål. När det handlar om en ny typ av fasad går uppdraget ofta till produktionsenheten i Herrljunga, en av sju produktionsenheter inom Strängbetong i Sverige.
Inspirationsbesök. I många fall vill arkitekter och byggherrar besöka Strängbetong i Herrljunga för att på plats uppleva vad som är möjligt när det gäller utformning av ytor, slipningar, färger och infästning av exempelvis tegel, natursten, marmor eller glas.
Hantverket tar vid. Här arbetar formsnickarna med att skapa gjutformen för fasader till ett nytt bostadsområde i Hagastaden, Stockholm: en vit, blästrad fasad med utskjutande ramar kring fönstren. Ibland vill Strängbetongs uppdragsgivare skapa unika lösningar, ett exempel är den flätade betongfasaden på byggnaden intill Nationalmuseum i Stockholm.
Hållfasthet, isolering och fuktsäkerhet. I produktionshallen fylls en ny form med betong från en bask. I genomskärning skulle fasadelementet visa ett ytskikt av exempelvis betong, tegel eller frilagd ballast. Därefter syns isolering, armeringsjärn och ytterligare betonglager.
Tusentals färgrecept. Malin Gjertz, labbansvarig på Strängbetong Herrljunga, ser till att fasader, väggar, pelare och trappor lever upp till hållfasthetskrav och standarder. I labbet blandas färger till rätt nyans.
Blandarstationen. I snitt blandas 140 betongrecept på Strängbetong i Herrljunga varje dag. I de stora blandarna mixas färger med betong till dagens produktion.
– Oftast är det hårdast produktionstyck på förmiddagarna, säger Chatarina Mörk, försteman vid blandarstationen på Strängbetong i Herrljunga.
Text: Ulrika Nybäck
Foto: Kristoffer Samuelsson