”Den flätade fasaden är det häftigaste vi gjort”
En flätad fasad i betong. Är det ens möjligt? Efter några dagar av skissande, testande och provgjutande stod det klart att det går utmärkt. Idag kan du svänga förbi Nationalmuseum i Stockholm, stanna till vid Museiparken, och låta dig inspireras.
Terrazzoslipad, vukoborstad, slätgjuten, med krossat glas eller färgad. De önskemål som strömmar in till Strängbetong vad gäller fasader är många och varierade. Men år 2014 dök det upp en fråga som verksamheten ännu inte stött på – kunde Strängbetong göra en flätad fasad?
Ulf Gustavsson, Robin Gunnarsson, och Peter Pettersson på Strängbetong i Herrljunga var med och skapade den flätade fasaden som ni smyckar en byggnad i Museiparken, strax intill Nationalmuseum.[/caption]– Vi gjorde ett prov på 2x2 meter och skickade till arkitekten. Sedan var det tyst ett bra tag, berättar Ulf Gustavsson, som arbetar i produktionen i Herrljunga.
Men efter några veckor kom beskedet; beställaren gav klartecken till att påbörja produktion och byggnation av servicebyggnaden med flätad fasad. Och den skulle byggas i Museiparken precis intill Nationalmuseum i Stockholm.
Utmaning som gav ny erfarenhet
Plötsligt gällde det. Att göra ett fasadprov är en sak men att göra stora fasadelement är en annan. Hur skulle man lösa mönsterpassningen? Hur skulle hörnen utformas? Många medarbetare på Strängbetong i Herrljunga var involverade i arbetet och de som jobbade med att skapa formen var bland andra Ulf Gustavsson, Robin Gunnarsson och Peter Pettersson, som alla arbetar i produktionen.
Tillsammans med dåvarande kollegan Henrik Lundmark inleddes en period av provande och testande. Hur skulle gjutformen förberedas för att få fram det önskade mönstret?
– Jag ritade och gjorde formdetaljerna. Vi provade, testade, gick bet och provade igen. Vi kan inte avslöja exakt hur vi gjorde, det är affärshemligheter, men slutligen kom vi fram till hur vi skulle göra, berättar Robin Gunnarsson.
– Det var en kreativ process som fick ta tid, berättar Ulf Gustavsson.
Hantverkserfarenheten avgörande
Ulf, Robin och Peter framhåller att det är den samlade hantverkserfarenheten på Strängbetong i Herrljunga,
som bidrar till det lyckade resultatet. De lät samma gjutare ta fram samtliga väggar så att fasadytan skulle bli så konsekvent som möjligt.
Peter Pettersson gjorde den stora formen.
– Man kunde inte lyfta ur väggen ur formen som vi gör vanligtvis. Istället fick vi lyfta ur väggen rakt upp och sedan vända den.
Hur kändes det när ni såg det flätade fasadelementet första gången?
– Att se de färdiga väggarna kändes riktigt bra, säger Ulf Gustavsson.
Robin Gunnarsson håller med:
– Det är det häftigaste vi har gjort!
En flört med engelska 1800-tals parker
Det är arkitekten Stefano Mangili på Wingårdhs som tillsammans med sitt team har ritat servicebyggnaden i Museiparken. Det var viktigt att byggnaden smälter in i omgivningen, berättar han.
– I engelska 1800-tals parker ser man ofta vildvin och murgröna klättra längs spaljéer, växthus, stenmurar och pumphus. Vår vision är att byggnaden ska samspela med omgivningen – och en flätad fasad blir ett vackert inslag i parken, säger Stefano Mangili.
Kan återvinnas vid behov
Nationalmuseum har ett exponerat läge centralt i Stockholm, vid Nybroviken och Strömmen mitt emot Slottet. Allt som sker här kommer att ses, diskuteras, debatteras och kritiseras, menar Stefano Mangili.
– Den nya byggnaden är utformad så att den enkelt kan monteras ned och återvinnas om det skulle behövas. Men jag tror och hoppas att Stockholmare och turister kommer att bli så förtjusta i den flätade fasaden att de kräver att huset ska stå kvar under lång tid framöver.
Betong som behövdes till servicebyggnaden
Matrisgjutning av 16 fasadelement och slätgjutning av 1 element.
5 innerväggar, 2 betongpelare samt trappor och vilplan.
Det flätade utseendet har en avgörande betydelse för byggnadens utseende.
Mönstret ställer höga krav på måttnoggrannhet. De två hörnelementen är extra känsliga.
Vi byggde huset med den flätade fasaden
Beställare: Statens Fastighetsverk.
Gjutning av fasad: Strängbetong i Herrljunga.
Entreprenör: Skanska.
Arkitekt: Wingårdhs.
Foto: Nicke Johansson