”Vi konstruerade för framtida påbyggnad, komplex fasad och tyst miljö”
Att konstruera stommen till H-huset, utbyggnaden av Universitetssjukhuset Örebro, var både utmanande och lärorikt, berättar Strängbetongs konstruktör Håkan Jansson.
H-huset ska bedriva högspecialiserad vård, hur har det påverkat konstruktionen?
– Framför allt innebar det höga frekvenskrav på bjälklagen, för att minimera vibrationer som skulle kunna störa vid exempelvis operationer eller annan behandling som kräver hög precision.
På vilka sätt har konstruktionsarbetet utmärkt sig när det gäller H-huset?
– Generellt sett har kravet på att bära stora laster varit utmärkande, bland annat för att klara en framtida påbyggnad. Men även fasaderna är komplexa, med många fönster som påverkar stabiliteten. Bland annat behövde vi arbeta annorlunda med pågjutningen av golvbjälklagen för att klara detta under montagefasen.
Hur har kravet på flexibilitet påverkat din val i konstruktionsarbetet?
– Vi har behövt dimensionera konstruktionen för höga laster, då man vill ha möjlighet att bygga på huset med två våningar. För akutmottagningen var kraven ännu högre.
– Vår stomme ger en stor flexibilitet eftersom de långa spännvidderna gör att få bärande enheter krävs. Bortsett från trapp- och hisschakten kan i princip alla innerväggar flyttas eller tas bort.
Vad har miljö och hållbarhetskravet inneburit för dig som konstruktör?
– För att möta krav på täthet och u-värden, som anger förmåga att bibehålla värme i byggnaden, har vi behövt samordna montage av isoleringsdetaljer och hur fogning av väggelement ska utföras.
– Allt material och alla produkter vi använder ska också vara spårbara och finnas med Byggvarubedömningen, en standard för miljöbedömning.
Vilka lärdomar tar du med dig till nya projekt?
– Att det är oerhört viktigt att skapa en fungerande samordning, ofta på detaljnivå och att styra projektörer i ett tidigt skede.
– En annan lärdom är att vi har mycket att vinna ekonomiskt på att vi har resurser som kan optimera stommen och våra ingående produkter armeringsmässigt, framför allt när vi har mycket upprepning av element som vi hade på H-huset. Vår beräkningsingenjör Kenneth Andersson var väldigt viktig för att vi skulle kunna få ner mängden armering i element och bjälklag i det här projektet.
Text: Henrik Rådmark
Foto: Kristofer Samuelsson