Betongbranschen i stark utveckling

Stefan Ohlsson, VD på Consolis Strängbetong har nyligen blivit omvald till ordförande för Svensk Betong. Här berättar han om uppdraget och branschens fokus framåt.

Du har precis blivit omvald till ordförande för Svensk Betong, hur känns det?

Det känns roligt, hedrande och framförallt viktigt. Vi befinner oss i en otroligt spännande tid där synen på betong snabbt har förändrats. Från att tidigare har betraktats som lite tråkigt har det blivit högaktuellt. Det ökade intresset drivs av olika omvärldsfaktorer; byggkrisen vi befinner oss i, det ökade fokuset på hållbarhet och den pågående upprustningen av försvaret för att nämna några saker. Allt detta gör att fler intresserar sig för det vi gör och bidrar med till samhällsbygget.

Varför är det viktigt att engagera sig i Svensk Betong?

Betongbranschen består av relativt små företag och därför är det viktigt att driva större frågor gemensamt. Vi ser till exempel en ökad takt och betydelse av standardisering, där blir det mer effektivt om branschen tar ett samlat grepp och driver den utvecklingen.

En annan viktig uppgift är såklart att öka kunskapen om betong och vilken roll materialet har i framtidens byggande. Betong formar byggnader med lång livslängd, litet drift- och underhållsbehov och med kvalitet som håller över tid.

Därmed inte sagt att det är problemfritt, betong har en signifikant klimatpåverkan, men här arbetar branschen mycket aktivt med att lösa den frågan.

Hur ser utvecklingen ut inom hållbarhetsområdet?

Vi ser en accelererande utvecklingskurva och det har på kort tid kommit många möjligheter för att minska klimatpåverkan från betong. Med de tekniker som finns idag går det redan nu att nå en halverad klimatpåverkan. Den i särklass största påverkan kommer från bindemedlet cement och här sker otroligt mycket just nu. Det handlar dels om att utveckla alternativa bindemedel men även utveckling av mer hållbara produktionsmetoder som minskar utsläppen.

Ett viktigt steg är utveckling av CCS-teknik för att fånga in, transportera och lagra utsläppen så de inte når atmosfären. Man har kommit långt i Norge avseende produktion av CCS-cement, och det finns en prognos om att det kommer komma ut klimatneutral cement på svenska marknaden redan nästa år.

2030 ska den svenska CCS-anläggningen i Slite vara igång. Det är i dagsläget svårt att sia om volymer och kapacitet men vi har såklart goda förhoppningar om att CCS tillsammans med andra initiativ och innovationer ska bidra till branschens hållbara utveckling.

Heidelberg Materials CCS-anläggning i Brevik, Norge

Vad tycker du att svensk Betong har lyckats med de senaste 3 åren?

Jag är stolt över hur vi har tagit oss an hållbarhetsfrågan. Vi har inte stoppat huvudet i sanden utan varit tidiga med att identifiera våra utmaningar och jobba på lösningar. Vi ligger nu före färdplanen som är lagd för branschen och vi fortsätter med intensifierad kraft att ta oss an frågorna framåt.

Vilka är de viktigaste frågorna som ligger på ert bord för de kommande åren?

Naturligtvis kommer klimat och hållbarhet att fortsätta vara dominerande. Men vi verkar i en komplex värld där mycket sker parallellt.  Nya byggregler, EU-regleringar och standarder ska implementeras.

Samtidigt ser vi att försörjningsfrågan klättrar på dagordningen och betong är en helt central resurs för utbyggnaden av civilförsvar och militär.

Ett annat område där det händer mycket är inom digitalisering. Branschen ligger efter i det avseendet och vi behöver öka takten för att bygga mer effektivt. Det ökade kravet på uppföljning av hållbarhetsarbete driver också på digitaliseringen då stora mängder data ska samlas in och analyseras.

En annan oerhört viktig fråga är arbetsmiljö. Vi hade ett mörkt år 2023 så alla som kan påverka behöver ta krafttag för att säkerställa säkra arbetsmiljöer för de som arbetar i branschen.

Det finns alltså mycket att arbeta vidare med – både från ett branschperspektiv men också för varje enskilt företag som verkar i branschen. Jag är ödmjuk inför utmaningarna som vi står inför men samtidigt full av kraft och beslutsamhet om att ta oss an dem och tillsammans verka för en ännu bättre bransch.