Återbruk av betongelement – viktig pusselbit i framtidens cirkulära byggande

Att hitta smarta sätt att återbruka betongelement är en viktig pusselbit för ett mer hållbart byggande.

Betong är världens mest använda byggmaterial med en rad fördelar – det är flexibelt och mångsidigt, det är kostnadseffektivt och det har extremt lång hållbarhet. Betongelement har en livslängd på över 100 år vilket i många fall överstiger livslängden på byggnaden som de är en del av. 

- Som marknadsledare inom prefabricerad betong ser vi det som vår uppgift att inte bara följa branschens strävan mot ökad hållbarhet – vi ska driva den utvecklingen. Detta gör vi genom att ha ett holistiskt förhållningssätt där vi attackerar utmaningen på olika sätt. Ett mycket viktigt verktyg för att få ned vår påverkan är att hitta lösningar för att ta vara på det material och produkter vi redan har skapat. Här arbetar vi på bred front med alltifrån att minimera svinnet i våra fabriker till att medverka i spännande utvecklingsprojekt för att ta fram nya metoder för cirkulärt byggande, säger Henrik Vinell. 

Det internationella tvärvetenskapliga projektet ReCreate har som mål att minska mängden avfall, uttag av naturresurser och koldioxidutsläpp inom byggbranschen. Allt för att bidra till en cirkulär och klimatneutral framtid. ReCreate ska genom fyra pilotprojekt i samverkan med lokala aktörer runt om i Europa visa hur processen för återbruk kan se ut – från demontering till återuppbyggnad och affärsmöjligheter. I den svenska piloten är det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem, KTH samt Strängbetong partners.  

Lansering av paviljong

Det svenska klustret står nu i begrepp att lansera sitt första pilotprojekt: en mässpaviljong byggd i helt återbrukat betong som är en del av H22 City Expo som pågår 30 maj-19 juni. Här kommer besökarna att kunna få ta del av learnings från projektet och inspireras av designidéer för hur nya boenden kan byggas med återbrukade betongelement. 

-Alla är överens om att vi behöver gå mot ett mer cirkulärt byggande. Utmaningen ligger i att uppdatera lagar och regelverk så att det ligger i linje med en sådan utveckling parallellt med att vi utvecklar säkra och ekonomiskt hållbara metoder för återbruk. Här behöver branschen arbete tillsammans och gemensamt identifiera de systemförändringar som behövs i hela processen, från rivning till design. Att medverka i detta projekt känns därför extremt viktigt och utvecklande, säger Henrik Vinell. 

-En nyckelfråga för ökat återbruk är att demontering av byggnader sker på rätt sätt. Här har Strängbetong, med sin stora vana och erfarenhet av att montera byggnader, en viktig roll att fylla. Kan vi hitta säkra och ekonomiskt rationella sätt att montera isär byggnader så har vi kommit en bra bit på vägen, säger Henrik Vinell. 

Vill du veta mer?
Kontakta Helen Spalding

Fakta om projektet

Forskningsprojektet Recreate involverar universitet, näringsliv och organisationer från fyra länder: Sverige, Finland, Tyskland och Nederländerna, och finansieras med EU-medel. Målet är att bidra till att EU kan nå sina klimatmål för 2030 .Det fyraåriga projektet har fått 12,5 miljoner euro i finansiering inom EU:s Horizon 2020-program. Projektperioden är 2021-2025. Från Sverige deltar Helsingborgshem, KTH och Strängbetong.

Innehållet som presenteras här återspeglar författarnas åsikter. Europeiska kommissionen ansvarar inte för den användning som kan göras av informationen i denna publikation.

Text: Strängbetong

Foto: Helsingborgshem