Fisktrappa för den biologiska mångfalden

I Österdalälven mitt i Dalarna ligger Spjutmo kraftstation. Där har Fortum och deras entreprenör NCC byggt en fisktrappa som gör att fisk såsom öring och harr ska kunna röra sig fritt i älven. Strängbetong har fått förtroendet att leverera pelare, U-element och slitsat (mindre U-element i U-elementen) till projektet.

Fisktrappan är det första projektet i sitt slag där både prefabricerade betongelement och platsbyggda delar kombineras. Det har gjort att framdriften av projektet gått snabbt och sedan slutet av juni har fisktrappan varit i drift.

-Det har varit ett roligt projekt där vi har fått möjlighet att kombinera vår kunskap med ny innovation. Sedan känns det såklart extra bra att bidra till att den biologiska mångfalden nu kan öka i älven, säger Markus Lindkvist, projektledare på Strängbetong.

Enligt ett EU-beslut från 2019 ska alla vattenverk förses med moderna miljötillstånd. I Sverige finns det cirka 2000 vattenkraftverk och många av landets kraftverk drivs med 100 år gamla tillstånd. Under de närmaste 20 åren är det tänkt att alla gamla miljötillstånd ska omprövas. Samtidigt som vattenkraft är en viktig del i Sveriges energisystem, har den på många platser blivit en barriär för djurlivet eftersom många fiskarter vandrar mellan olika livsmiljöer under delar av sina liv. Genom att bygga fisktrappor, något som är ett krav i den nya miljöprövningen, kan fiskarna röra sig fritt i vattendraget.

Fabrikstillverkade och platsbyggda komponenter

De betongelement som har använts är tillverkade i Långviksmon där en specialbyggd form tagits fram till projektet. Genom att använda fabrikstillverkade betongelement i kombination med platsbyggda komponenter har bygget av fisktrappan kommit på plats snabbt.

Fisktrappa under byggnation

Byggnation av fisktrappa vid Spjutmo kraftstation.
Övergripande bild över arbetsplatsen vid byggnation av fisktrappa.