Fyra skyddsombud på Strängbetong: vi vill göra arbetsplatsen säkrare och detaljerna gör skillnad

Onsdagen 21 oktober är det Skyddsombudens dag! Möt några av skyddsombuden som jobbar på Strängbetong och som delar med sig av sina tips och råd - allt för att skapa en säkrare arbetsmiljö och sträva mot en kultur med noll olyckor. Våra skyddsombud är guld värda!

”Vi är arbetarnas ögon på golvet”
Lars-Göran Sabel, huvudskyddsombud på Strängbetong i Norberg, vill att hans arbetskamrater ska må bra både fysiskt och psykiskt.
– De kan komma till mig med alla funderingar. Inga frågor är för små, säger han.

Varför blev du skyddsombud?
– Jag brinner för solidaritet, rättvisa och sociala frågor. Det här uppdraget handlar mycket om det. Nu har jag varit skyddsombud i 10 år och idag arbetar jag som huvudskyddsombud.
– Min drivkraft är att alla ska må bra både fysiskt och psykiskt. De ska gå till jobbet, ha kul med sina arbetskamrater och känna glädje även om arbetet i sig är tungt. Det är också viktigt att någon står på deras sida och vågar säga ifrån när något inte går rätt till. I det här uppdraget går det inte att vara blyg.

Hur stärker du säkerheten på din arbetsplats?
– Jag ser till att vara tillgänglig på fabriken från tidig morgon, jag pratar med alla och ser till att de har det bra. På så sätt upptäcker jag hela tiden saker som kan förbättras. I morse såg jag att det dammade mycket, när en av killarna slipade en trapp. Jag pratade med min chef och sa att vi genast måste se över våra dammsugare. Det uppskattades.

Varför är det viktigt med skyddsombud?
– Vi är arbetarnas ögon på golvet och skyddar deras rättigheter. Jag är bra på att känna in stämningen och har lätt för att prata och kommunicera med människor. Alla ska känna att de kan komma till mig med frågor och synpunkter. Det skapar den öppenhet som behövs för en hälsosam miljö.

Hur bidrar du så att Strängbetong kan nå visionen noll olyckor och tillbud?
– Jag arbetar ständigt mot noll olyckor och våra ledord är alltid närvarande. Vi alla har ett ansvar att vara uppmärksamma när du förflyttar något tungt, men också en skyldighet mot andra att se upp och inte stå i vägen. Om ett verktyg är trasigt ska du rapportera det och få ett nytt. Vi använder inte längre verktyg med sladdar, det minskar risken för att snubbla. Regler för personlig skyddsutrustning håller vi stenhårt på. Alla ska ha hjälm, skyddsglasögon, visir och hakrem som är knäppt under hakan.

Tre steg, så når Strängbetong målet noll olyckor och tillbud

  1. Korrekt skyddsutrustning. Alla tar ansvar för att alltid ha den på sig och för att den bärs på rätt sätt.
  2. Personlig kommunikation. Ser du att någon rör sig nära en riskzon, var uppmärksam och be dem vänligt flytta sig.
  3. Uppmärksamhet. Du måste vara uppmärksam när du förflyttar något tungt.
Örjan är skyddsombud i veddige
Örjan Hagström

Huvudskyddsombudet Örjan Hagström på Strängbetong i Veddige:
”Jag har en stark drivkraft att göra arbetsplatsen säkrare”

Hur stärker du säkerheten på din arbetsplats?
– Alla som jobbar här vet vad som gäller och tar sitt ansvar. Ett skyddsombud behövs i situationer som inte hör till vanligheterna. Vi kan stötta upp vid knepiga frågor och vet oftast mer då vi går en del utbildningar för att få bättre insikter. Det handlar om att observera risker och rapporterar in dem. Där gör mitt jobb en skillnad.

– Jag försöker stötta de skyddsombud som jag är ansvarig för. Jag brukar bland annat uppmuntra dem att hitta ett specialområde som de brinner extra för, exempelvis kemikalier. Då kan de fördjupa, engagera sig och bidra med en större tyngd.

Skyddsombudet Örjan Hagström 3 bästa tips: ”Ett bättre samarbete ger säkrare arbetsplatser”

  1. Jobba för att ha en god kontakt mellan ledning och skyddsombud. Och med skyddsombuden på andra fabriker.
  2. Få medarbetarna att ta eget ansvar så att vi alla jobbar så säkert som möjligt.
  3. Rapportera in alla risker och olyckor för ökad kontroll; vi vill ha en kultur med noll olyckor.
Jimmy är skyddsombud i Hudiksvall
Jimmy Nelson

Huvudskyddsombudet Jimmy Nelson: ”Viktigt att lyssna på kollegorna och vara lyhörd för risker”

Jimmy Nelson, på Strängbetong i Hudiksvall, har blivit omvald som skyddsombud i nio år. Framgångsreceptet? Att vara lyhörd för arbetskamraternas utmaningar och risker.

Hur stärker du säkerheten på din arbetsplats?
– Genom att gå kurser och vara påläst om nyheter i arbetsmiljölagen och författningssamlingar som arbetsgivaren måste rätta sig efter. Jag försöker vara lyhörd och lyssna på mina arbetskamraters utmaningar. De får mitt stöd i allt från försäkringsärenden till olika arbetsmiljöfrågor. I det dagliga jobbar jag i produktionen tillsammans med mina arbetskamrater så mycket som möjligt. Att sitta på ett kontor är inte min grej.

Vilken förändring har du bidragit till som gjort skillnad?
– Jag bidrar varje dag genom att finnas tillgänglig på fabriksgolvet. Alla som jobbar här har ansvar för att arbetsmiljön ska vara så bra som möjligt, alla tar sitt ansvar och vet hur de ska agera. Till mig kommer de när något inte fungerar eller om de har frågor.

Skyddsombudet Jimmy Nelson 3 bästa tips:”Våga ställa de svåra frågorna”

  1. Utbilda dig och uppdatera dig inom nya lagar och regler.
  2. Var lyhörd och lyssna på dina arbetskamraters behov.
  3. Våga ställa svåra frågor och säga ifrån om något är fel.
Chris är skyddsombud på Montage Syd
Chris Kozik

Huvudskyddsombudet Chris Kozik: ”Detaljerna gör skillnad”

Det var efter ett allvarligt tillbud som Chris Kozik, på Montage Syd, Strängbetong i Veddige, kände att han ville göra skillnad. Och det gör han som huvudskyddsombud.
– Jag finns här för att göra arbetsplatsen säkrare och för att lösa konflikter, säger han.

Varför blev du skyddsombud?
– När en prefabricerad fasadvägg på 13 ton välte blev jag rejält skrämd. Det var rena turen att ingen skadades. Efter den händelsen ville jag vara med och påverka säkerheten. Efter att ha varit skyddsombud i tre år är jag idag huvudskyddsombud. Jag känner verkligen att mitt jobb gör skillnad.

Vilken förbättring har du bidragit till som gjort skillnad?
– Jag åker till montagearbetsplatserna och utbildar våra skyddsombud, samt registrerar tillbud och ev olycksfall i vårt digitala system. Detta synliggör antalet tillbud, vilket är bra. Just nu jobbar vi för att det ska finnas maskiner som minskar risken för vibrationsskador. De är lite dyrare men utför jobbet snabbare och de minskar risken för skador som uppstår i samband med vibrationer, vilket i sin tur minskar antalet sjukskrivningar. Vi försöker också minska kvartsdammets spridning genom att köpa in tillbehör till maskiner och dammsugare.

– Det är väldigt viktigt att arbetskläder och skyddsutrustning som brandskyddsutrustning och fallskyddsutrusning är i gott skick. Därför går jag alltid igenom all utrustning och säkerställer att den är hel, fullgod och anpassad till vår verksamhet.

Skyddsombudet Chris Koziks 4 bästa råd:”Lita på din magkänsla och ta tag i problem direkt”

  1.  Vänta inte till arbetsdagens slut om du ser att någon utför ett arbete inom en riskzon, ta tag i det direkt
  2. Om det uppstår irritation på arbetsplatsen, ta en paus och prata igenom vad som gått fel.
  3. Lita på din magkänsla, om något känns fel på arbetsplatsen är det oftast fel.
  4.  Använd rätt verktyg och se till att de är i gott skick.

Mer information

Vårt mål inom Consolis Strängbetong är att utveckla en kultur med noll olyckor. Säkerhet är allas uppgift och för att förankra denna kultur måste alla hjälpa till. Tillsammans kan vi främja en säker arbetsplats.

Text: Therese Slettengren