Grön vägg på plats i innovationsprojekt
I Kista Äng utanför Stockholm börjar AF-gruppen och Byggvestas studentbostäder nu ta form. Ungefär 75 procent av stommen är på plats i detta pilotprojekt där risskalaska för första gången används för att minska klimatavtrycket.
Projektet har präglats av innovation och en strävan att bygga ansvarsfullt med så låg klimatpåverkan som möjligt. Det har bland annat resulterat i att risskalaska har använts som komplement till cement som bindemedel. Och resultatet är slående; en risskalsvägg innehåller 117 CO2 e/ton jämfört med en vanlig gråvägg som innehåller 163 kg CO2 e /ton.
Förutom risskalsväggarna består en stor del av betongelementen i Kista Äng av våra klimatförbättrade Green Spine Line® -produkter; håldäck, och gråväggar. Våra Green Spine Line® väggar innehåller 124 CO2 e/ton, 26 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med branschstandard.
Igår monterades en grönmålad vägg tillverkad med risskalsaska för att symbolisera de klimatförbättringar som gjorts i projektet. Förutom klimatvinsterna får kunderna med våra Green Spine Line®-produkter, en lika bra produkt med samma kvalitet och på samma tid som branschstandard.
– Tack vare en tidig och bra dialog med AF-gruppen och Byggvesta har vi kunnat rekommendera och projektera slimmade produkter som gjort att dimensionerna har kunnat minskas och våra betongrecept optimerats. Tillsammans har vi därmed minskat koldioxidavtrycket.
Det är första gången risskalaska används i verkligheten och vi har därmed bevisat att det går bra med alternativa bindemedel som späder ut cementen. Vi på Strängbetong ser fram emot att utveckla våra bindemedel ytterligare, gärna med svenska material nästa gång.