Strängbetongs gröna håldäck har 19% lägre koldioxidutsläpp – lägst i byggbranschen
Strängbetong är först i Sverige med att tillämpa den nya vägledningen för betongprodukten håldäck där hänsyn har tagits på all ingående material i produkten. Analysen visar att Strängbetongs gröna håldäck ger 19 procent lägre koldioxidutsläpp i linje, med branschstandard för klimatförbättrad betong steg 2, vilket är bäst i branschen.
En nyckel till att byggbranschen ska accelerera utvecklingen av mer klimatsmarta produkter och lösningar, är att produkternas hållbarhetsprestanda kan utvärderas på ett enkelt och enhetligt sätt. Det är därför mycket glädjande att medlemsföretagen i Svensk Betong har utvecklat ett gemensamt ramverk för klimatförbättrad betong som tar ett helhetsgrepp om livscykeln och även inkluderar prefabricerade betongprodukter. Strängbetong är först i Sverige med att tillämpa den nya vägledningen för betongprodukten håldäck där hänsyn har tagits på all ingående material i produkten. Analysen visar att Strängbetongs gröna håldäck ger 19 procent lägre koldioxidutsläpp, i linje med branschstandard för klimatförbättrad betong steg 2, vilket är bäst i branschen.
Ny branschstandard tar hänsyn till hela livscykeln
Strängbetong har samarbetat med medlemsföretagen inom branschföreningen Svensk Betong för att ta fram en uppdaterad vägledning för klimatförbättrad betong som omfattar fyra nivåer: steg 1-4. Syftet med detta är att skapa en enhetlighet i hur betongprodukternas hållbarhetsprestanda mäts och utvärderas där hänsyn tas till produkternas påverkan i livscykelns samtliga steg.
̶ Att branschen har enats om ett gemensamt ramverk för utvärdering av betongprodukters klimatpåverkan är ett stort och viktigt steg. Detta kommer att göra det enklare för kunderna att ställa olika alternativ emot varandra och fatta mer välgrundade beslut. Min övertygelse är att detta kommer att bidra till att ytterligare accelerera den hållbara transformationen av vår bransch, säger Johan Bergström, Chef Affär på Strängbetong.
I tidigare vägledning var det endast betongreceptet som specificerades och därmed kunde mätas och jämföras.
̶ Nu mäter vi alla ingående material i håldäcken. Även armering, och plastpluggarna . Vi har också inkluderat återtag och återbruk av betong när en byggnad rivs. Detta sammantaget ger en betydligt mer verklighetsnära bild av produktens faktiska påverkan, beskriver Johan Bergström.
Strängbetongs gröna håldäck ger 19% lägre koldioxidutsläpp
Parallellt, och på egen hand, har Strängbetong även tagit fram en optimerad miljövarudeklaration specifikt för håldäck. När den sätts i relation till Svensk Betongs nya vägledning, visar den att Strängbetongs håldäck ger 19 procent mindre koldioxidutsläpp per ton vilket motsvarar vägledningens steg 2. Produkten lever även upp till moderbolaget Consolis hållbarhetscertifiering och klassas därför som en produkt i koncernens hållbara produktlinje Green Spine Line®.
– Håldäck är vår i särklass största produkt. Varje år säljer vi hundatusentals kvadratmeter håldäck till våra kunder runt om i landet. Att vi nu kan erbjuda håldäck med 19% lägre koldioxidavtryck kommer att göra verklig skillnad i termer av minskad koldioxid, säger Johan Bergström.
– Kundernas efterfrågan på mer hållbara produkter och lösningar har fullkomligt exploderat de senaste åren. Idag är hållbarhet ett av de viktigaste bedömningskriterierna i upphandlingar. På Strängbetong kommer vi därför fortsatta att arbete hårt för att sätta flera gröna produkter på marknaden, näst på tur står klimatsmarta väggar, säger Johan Bergström.
Strängbetongs resa mot klimatneutralitet 2030
Strängbetong har en mycket ambitiös hållbarhetsagenda med det långsiktiga målet om att vara klimatneutrala år 2030. För att nå det målet krävs ett holistiskt förhållningssätt till hållbarhet. Strängbetongs hållbarhetsarbete vilar därför på fem ben:
- Receptoptimering med syfte att minska användningen av cement.
- Grön design med syfte att minska materialanvändningen och öka byggnadernas livslängd.
- Grön produktion där vi hämtar råvaror och producerar lokalt nära kunden och parallellt arbetar för att eliminera svinn.
- Grönt återbruk av såväl spillmaterial som betongelement.
- Gröna partnerskap – innovations-, forsknings- och samarbetsprojekt med kunder, branschen och akademin för att göra skillnad på riktigt.
– Som marknadsledare inom prefabricerad betong ser vi det som vår uppgift att inte bara följa branschens strävan mot ökad hållbarhet – vi ska driva den utvecklingen. Dock är hållbarhetsutmaningen komplex och man behöver ha ett holistiskt förhållningssätt för att göra skillnad på riktigt. Här försöker vi alltid ha det breda perspektivet för att säkerställa att vi skruvar i de kranar som har störst påverkan, avslutar Johan Bergström, Chef Affär på Strängbetong.
Strängbetongs gröna håldäck gör redan idag skillnad
Vägledningen från Svensk Betong publicerades i dagarna. Samtidigt har Strängbetong sedan ett år tillbaka tillverkat och levererat de gröna håldäcken som redan idag återfinns i nollenergihotellet Comfort Hotel i Solna och P-huset Stationsstaden i Kävlinge. Samtliga Strängbetongs produktionsenheter tillverkar de gröna håldäcken- från Långviksmon i norr till Veddige i söder vilket gör att alla Strängbetongs kunder runt om i landet har möjlighet att köpa produkten.
Fakta – Svensk Betongs ramverk för klimatförbättrad betong
Svensk Betong släppte i mars 2022 en vägledning för hur betongbyggande kan uppnå en minskad klimatpåverkan. Den optimerade miljövarudeklarationen för håldäck är en del av den. Klimatpåverkan mäts enligt koldioxidutsläpp per kilo ton (kg/ton).
Ursprungsvärde/baseline:135 kg co2/ton
Steg 1: 120 kg co2/ton
Steg 2: 110 kg co2/ton
Steg 3: 95 kg co2/ton
Steg 4: 80 kg co2/ton
Vägledning från Svensk Betong – och Strängbetongs miljövarudeklarartioner för håldäck
– Strängbetong har samarbetat med ett antal medlemsföretag inom Svensk Betong för att få fram en vägledning för klimatförbättrad betong som omfattar fyra nivåer: steg 1-4.
– På egen hand har Strängbetong också tagit fram en optimerad miljövarudeklaration specifikt för håldäck.
– När vi sätter Strängbetongs optimerade miljövarudeklaration (för håldäck) i relation till den nya vägledningen, ser vi att den klarar kraven för steg 2.
Text: Strängbetong
Foto: Magnus Glans/Kristofer Samuelsson