”Med produktutveckling och ett lyhört samarbete når vi klimatmålen”
Med en mindre mängd armering och fler klimatoptimerade betongrecept, har Strängbetong mött de högt ställda miljökraven för kontorsbyggnaden Oas i Malmö. Ett lyhört och lösningsorienterat samarbete och en intensiv produktutveckling har varit framgångsreceptet så här långt.
Den som rör sig i Västra hamnen i Malmö kan se hur Citadellsstaden på Universitetsholmen förändras från vecka till vecka. En mörkgrön byggnad sticker ut lite extra; de grafiska konturerna av en fisk pryder fasaden och fasadytan påminner om fiskfjäll. Det är kontorsbyggnaden Oas, i kvarteret Abborren, som så här i november monterats till hälften.
Miljökraven på den åtta våningar höga och 7 500 kvadratmeter massiva kontorsbyggnaden har varit högt ställda. Byggentreprenören Skanska, Strängbetong och flera andra leverantörer har alla behövt jobba med klimatoptimerad produktutveckling parallellt med projektering, konstruktion och övriga delar av byggprocessen.
– Vi bygger ju med Strängbetongs gröna håldäck sedan tidigare, men i det här projektet behövde vi pressa fler delar av stommen så långt det bara är möjligt, ur ett klimatperspektiv. Utan att ge avkall på hållfasthet och kvalitet så klart, säger Karolin Peterson, projektledare på Strängbetong.
Tuffa krav möts med tight samarbete
Genom att låta slagg från stål ersätta en del cement i betongrecepten och minska mängden armering i bland annat väggar, har stommens klimatavtryck sänkts. Allt i linje med Skanskas klimatmål och certifieringar.
Men att bryta ny mark genom att produktutveckla samtidigt som projektering och konstruktion pågår, ställer höga krav på ett tight team som kan jobba både prestigelöst och lösningsorienterat.
– När betongrecepten förändras påverkar det produktionstiden, vilket måste tas med tidigt i planeringen. En lärdom jag tar med mig är hur viktigt det är med ett nära samarbete även mellan avdelningarna på Strängbetong. Det behövs för att få till recept som fungerar både konstruktionsmässigt och i produktion, säger Karolin Peterson, projektledare på Strängbetong.
Både Karolin Peterson och Oscar Pettersson lyfter också samarbetet som en framgångsfaktor och berättar att många frågor kunnat lösas både vid ritbordet och direkt ute på montagearbetsplatsen.
Ta höjd för materialtester
Tidsmarginalerna i projektet behövdes också för att få de utvecklade produkterna godkända i utsatt tid.
– Under pågående byggprocess behövde vi samtidigt skicka materialprover till labb. Där utsätts de för hållfasthetstester som köld, värme och tryck. Vissa prover tar sex månader att få tillbaka, vilket gör det lättare att förstå behovet av tidsmarginaler, säger Oscar Pettersson, projektledare på Strängbetong.
Ser ut att klara klimatmålen
– De nya betongrecepten innebär också att innerväggar, håldäck och massiva plattor behöver lite längre torktid i produktionen innan de kan lyftas och transporteras. Det påverkar i sin tur tidsspannet från ritning till montage och kanske även prisbilden på klimatoptimerade produkter framöver, fortsätter Oscar Pettersson.
I avtalet med Skanska har Strängbetong förbundit sig till ett klimatavtryck under 154 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter bruttoarea. Ett högt ställt krav för en betongstomme i den här typen av byggnad.
– Vi kommer att klara målet och sannolikt ligga lägre än så. Vi har ju monterat halva byggnaden och har det underlag som behövs för att räkna ut klimatavtrycket, säger Oscar Pettersson.
FN:s mål för hållbar utveckling
För att nå FN:s globala mål för en hållbar utveckling krävs att hela branschen bygger mer klimateffektivt, en omställning som ju pågår för fullt.
Karolin Peterson summerar lärdomarna så här långt:
– För att få den här typen av projekt att fungera krävs att vi tänker ”hela flödet” från början. I Oas-projektet har allt rullat på bra, tack vare god planering och ett team där alla fokuserar på samma mål. Till nästa projekt tar vi med oss en rad erfarenheter, nya betongrecept och vikten av riktigt bra samarbeten.
Oas en kontorsbyggnad med högt ställda hållbarhetsmål
- Oas är en kontorsbyggnad som har högt ställda hållbarhetskrav och där ambitionen är att byggnaden ska certifieras enligt Sweden Green Building Councils NollCO2, det vill säga uppnå netto noll klimatpåverkan under sin livstid. Målsättningen att minimera klimatavtrycket påverkar många detaljer i huset.
- Strängbetong har klimatoptimerat flera produkter i betongstommen i detta projekt: stabiliserande innerväggar, håldäcksbjälklag, massiva plattor samt sandwichväggar (halv och hel).
- Tillverkningen sker i Veddige (stomme), Riga (stomme) och Herrljunga (trappor).
- Kontorets uthyrningsbara yta blir 7 500 kvadratmeter stort och åtta våningar högt. Med sitt naturnära läge blir det en hälso- och hållbarhetscertifierad arbetsplats.
- Vill du läsa mer om klimatoptimerat byggande? Strängbetong bidrog även med klimatkalkyl, gröna håldäck och klimatoptimerade betongrecept till Comfort Hotel Solna, Skandinaviens första nollenergihotell.
Dessa metoder bidrar till ett lägre koldioxidavtryck för Oas
- Särskilt utvecklat betongrecept där slagg ersätter delar av cementen som bindemedel i de prefabricerade byggelementen.
- Klimatförbättrad betong även i den platsgjutna betongen, som används för fogning av bjälklaget.
- Optimerade transporter och miljöbränsle.
- Upphandling av miljövänligare stålbalkar.
- Projektet som helhet omfattas av högt ställda miljökrav och certifieras enligt WELL Building Standard och LEED Platinum. Ambitionen är att byggnaden också ska certifieras enligt Sweden Green Building Councils NollCO2, det vill säga uppnå netto noll klimatpåverkan under sin livstid.
- Läs mer om Green Spine Line®, certifierade och hållbara prefabricerade produkter, lösningar och metoder.
Text: Ulrika Nybäck
Foto: Christian Andersson