”När allt rullar på känns det fantastiskt”

Ett stenkast från hotell Scandic vid Järva krog, i norra Stockholm. Här sträcker sig stommen till nytt parkeringshus upp i skyn. 4 våningar med 2 entresolplan, totalt 10 plan och 33 meter högt blir det, när uppdraget är klart.

Här har Strängbetong, på uppdrag av NCC, byggt i snart ett halvår. Platschef Jesper Jonasson ansvarar för att stommen monteras enligt tidplan och på ett säkert sätt.

Från morgon till kväll fattar Jesper Jonasson mängder av beslut, hanterar nya förutsättningar och håller koll på kostnader, kvalitet, tidplaner, säkerhet och hållbarhet.
– Alla behöver förstå vad som måste bli gjort för att helheten ska röra sig framåt på bästa sätt, säger Jesper Jonasson.

– Varje nytt projekt har sina egna unika förutsättningar, sina egna utmaningar, och jag får ett nytt arbetslag att leda. Variationen gör det här jobbet väldigt spännande, säger Jesper Jonasson, platschef på Montage Strängbetong sedan fem år tillbaka

Här i Järva är det exempelvis ont om ytor, både att arbeta på och för transporterna som ska in.

– Våningsplanen har dessutom olika lutningar, vinklar och höjder. Komplexiteten och trängseln ställer extra höga krav på dialogen med de andra aktörerna på plats.

Därför behövs tätare kontakter än vanligt både med NCC:s platschef och med arbetsledare från de andra företagen som befinner sig på samma yta.

– Det är viktigt för säkerheten och för att arbetet ska flyta på smidigt. Vi vill inte ha olyckor eller att vi kommer i vägen för varandra. NCC har till exempel egna betongarbetare som gjuter golv och trottoarer inne i huset och sen har vi alla rörmokare, elektriker, målare, snickare, ventilationsmontörer, mjukfogningspersonal och brandskyddsmålare. Jag behöver också ha koll på vilka leveranser som är på väg in, så vi kan planera lossning och lastning.

”Då känns det fantastiskt”
Dialoger åt alla håll, och då förstås även med det egna arbetslaget, är en del av kärnan av att vara platschef. Tillsammans med mycket planering och omplanering.

– Det är min uppgift att ha full koll på vad som ska göras, när det ska ske och av vem vad gäller montaget. Jag behöver planera på flera nivåer: övergripande för projektet som helhet, för veckan och för dagen. När jag har planerat ett par veckor framåt och allt rullar på som det ska, då känns det fantastiskt. Men ofta uppstår olika hinder och utmaningar som kräver snabba beslut och omplanering, till exempel om leveranser blir försenade.

Planeringen är en strategiskt viktig del i arbetet med att resa en betongstomme.

Ibland kan sjukfrånvaro eller något oförutsett ställa till det. Att leda och planera i den dynamiska miljön är allt annat än enkelt.

–  En sak jag har lärt mig med åren är att stämma av mina tidsplaner med dem som ska utföra jobbet. Om jag inte får personalen med mig, behöver jag planera om hela tiden. Samsyn och dialog är viktigt, inte minst för att upptäcka när jag själv gjort tankevurpor i planeringen.

Ibland blir du ifrågasatt
Diskussioner uppstår på daglig basis. Ibland blir även en platschef ifrågasatt.

– Då och då måste jag fatta beslut som inte gagnar en enskild arbetares egen arbetsprocess, men som är bäst för helheten. Att bli kritiserad ibland, måste man orka med. Jobbet kräver att man har en förståelse för att människor har olika stresstålighet och att man håller tungan rätt i mun när irritation uppstår.

Jobbet som platschef på montage har han haft i fem år nu. Innan dess var han försteman i fyra år, och dessförinnan prefabmontör sedan 2007. De erfarenheterna, kombinerade med de utbildningar som krävs i den nuvarande rollen, ger honom full inblick i alla de utmaningar och svårigheter som dyker upp . De utbildningar som krävs för att vara platschef är exempelvis platsgjutning av betong kompetensklass 2, fackteknisk grundkurs för montage arbetsledare, bygg- och arbetsmiljöutbildning, ledarskapsutbildning, EN 1090-stål och visuell svetskontroll, heta arbeten-utbildning, säkra lyft, fallskyddsutbildning och liftutbildning.

Jesper Jonasson kikar på planeringen: " En sak jag har lärt mig med åren är att stämma av mina tidsplaner med dem som ska utföra jobbet".

Får allt att flyta på
En av tjusningarna i jobbet är att få vara med från start till mål i byggprojekten, både på helhetsnivå och detaljnivå. Redan innan uppstart är Jesper med i den övergripande planeringen för byggets genomförande. Han ger input till lösningar och säkerställer att personal med rätt kompetens kommer in för allt det arbete som ska göras under de kommande månaderna.

När projektet väl rullar är det fullt fokus på att få allt att flyta så bra som möjligt. Det är då viktigt med alla dagliga rutiner. Som morgonmötet klockan 06.30.

Jesper Jonasson går ut på arbetsplatsen för att fånga upp vad som händer, och kontrollera att alla har tillgång vad de behöver: maskiner, material och verktyg.

– Jag stämmer av att alla i arbetslaget är på plats, och att de har den utrustning de behöver. Vi går igenom checklistan för vad som behöver bli gjort för veckan och dagen. Första punkten är alltid arbetsmiljön. Har det dykt upp något som kan påverka säkerheten? Innan montagestart tar vi fram arbetsberedningar och riskanalyser för att säkerställa och förbereda arbetena i god tid innan de påbörjas. Dessa är levande dokument som kan uppdateras under byggets process.

Nästa rutin efter morgonmötet är en runda på byggplatsen för att han med egna ögon ska se och fånga upp vad som händer, kontrollera att alla har tillgång till maskiner, material och verktyg de behöver och att inget står i vägen. Sedan följer samordningsmöten, byggplatsmöten, projektlednings- och montagemöten och projektteamsmöten. På eftermiddagen följer en ny runda på byggarbetsplatsen, avstämningar med framför allt arbetsledaren men ofta även montörer eller svetsare, och sedan ett avstämningsmöte med alla i arbetslaget i slutet av dagen.

Platschef Jesper Jonasson på Strängbetong Montage: "Det händer att jag kör förbi de platser jag har varit involverad i. Då känner jag ofta stolthet. Särskilt i större och mer komplicerade projekt kan jag tänka: ’Här har jag varit med och bidragit".

Känner ofta stolthet
Jesper tar ett andetag, blickar ut över bygget. Det är inte långt kvar innan han och kollegerna från Strängbetong är klara med sitt uppdrag vid Järva krog. Troligen kommer han tillbaka hit igen när alla lyftkranar, lastbilar och alla montörer, svetsare, elektriker och rörmokare har lämnat platsen.

– Det händer att jag kör förbi de platser jag har varit involverad i. Då känner jag ofta stolthet. Särskilt i större och mer komplicerade projekt kan jag tänka, ’Här har jag varit med och bidragit’. Det som började med en stor grop i marken är nu ett sjudande, levande område med bostäder, butiker och ett parkerings-hus i flera plan som kommer att stå kvar under många år framöver.

Visste du att Jesper Jonasson är nominerad till "Årets Montageledare"?
Vinnaren utses på Betonggalan 18 november 2021.

Läs mer på Betonggalans webb.

Platschef på Strängbetong – 3 värdefulla egenskaper

Leda och följa upp

”Att medarbetarna trivs och bidrar på bästa sätt är avgörande. Jobbet som platschef handlar mycket om att kunna bemöta människor på ett konstruktivt sätt, hantera diskussioner och förklara helheten. Alla behöver förstå vad som måste bli gjort för att helheten ska röra sig framåt”.

(Om)planeringsförmåga
”Som platschef måste du ha full koll på vad som ska göras, när det ska göras och av vem. Du behöver även synka med kunden och de andra aktörerna i projektet, liksom förutse problem som kan dyka upp och ha en plan B när du möter ett hinder. Ibland uppstår flera oväntade problem på en och samma gång: element som blivit felkonstruerade, försenade leveranser, att en annan aktör inte är klar med sitt arbetsmoment. Då gäller det att lösa situationen så snabbt som möjligt och prioritera bort allt som kan vänta några timmar.”

Helhetssyn, även under press
”En platschef kan jobba effektivt under press. Du måste kunna agera snabbt, fatta beslut och göra omprioriteringar. När det blir för mycket, måste du kunna hantera det också. Ibland frågar jag medarbetarna hur de anser att vi bör lösa situationen. Men då behöver jag vara uppmärksam på att deras förslag verkligen gynnar projektet som helhet och inte en enskild del."

Text: Kristian Borglund

Foto: Beatrice Graalheim