Nya betongrecept löser högt ställda miljökrav för Malmökontor

Oas i Malmö blir en hållbarhetscertifierad kontorsbyggnad som under sin livstid kommer att ha netto noll klimatpåverkan. Strängbetong levererar stommen och har tagit fram nya betongrecept som drastiskt minskar koldioxidutsläppen.

Västra hamnen i Malmö har de senaste två decennierna bit för bit omvandlats från ett förfallet industriområde till en levande stadsmiljö med bostäder, kontor, handel, service och grönområden. Citadellsstaden på Universitetsholmen, som utvecklas av Skanska, är nästa område som förnyas och förändras.

För närvarande planerar Skanska för den 7 500 kvadratmeter stora och åtta våningar höga kontorsbyggnaden Oas, som med sitt grönskande och naturnära läge är tänkt att bli en hälso- och hållbarhetscertifierad arbetsplats.

Målet är att byggnaden ska uppnå netto noll klimatpåverkan under sin livstid, enligt Sweden Green Building Councils certifiering NollCO2, vilket ställer höga krav på alla inblandade i projektet.

Strängbetong har fått uppdraget att leverera och montera stommen, som består av ytterväggar, håldäcksbjälklag och en invändig pelar-balkstomme med stabiliserande innerväggar. Tillverkningen sker i anläggningarna i Veddige och Riga.

Oscar Pettersson, Strängbetong, säger att engagemanget har varit stort för att lösa kontorsbyggnaden Oas olika krav.

– Projektet befinner sig precis i gränszonen mellan planering och tillverkning. Den externa projekteringen är klar och snart börjar vi producera elementen. Själva bygget drar i gång precis före sommaren, säger Oscar Pettersson, projektledare på Strängbetong.

Tuffa utsläppskrav efterlevs

Skanska ställer hårda miljökrav både på sig själva och på sina samarbetspartners. Produkter som används till Oas måste vara utvärderade utifrån kemiskt innehåll, miljöpåverkan under livscykeln och social påverkan i leverantörsledet.

– Som samhällsbyggare har Skanska ett enormt ansvar att driva branschen framåt i hållbarhetsfrågor. För att klara de uppsatta gränsvärdena i certifieringen NollCO2 behöver vi arbeta nära våra leverantörer och samarbetspartners för att tillsammans med dem utreda olika alternativ och tillvägagångssätt. Betong har varit och kommer även i framtiden att vara ett viktigt byggmaterial, men vi måste gemensamt se till att den blir mer hållbar, säger Martin Persson, projektutvecklingschef på Skanska Öresund.

Tanken är att byggnaden ska certifieras enligt WELL Building Standard och LEED Platinum.

WELL Building Standard syftar till att förbättra hälsa och välmående för de som lever och vistas i olika bebyggda miljöer. LEED Platinum är den högsta nivån inom ett globalt certifieringssystem utvecklat för att identifiera, genomföra och mäta miljövänlig design, konstruktion, drift och underhåll.

Christoff Hagelin, affärsansvarig, vet att Strängbetong kan leva upp till de högt ställda klimatkraven.,

– I avtalet med Skanska har vi även förbundit oss till ett klimatavtryck i projektet under 154 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter bruttoarea. Det är ett tufft krav för en stomme likt den till Oas. Som det ser ut nu kommer vi att leva upp till det, säger Christoff Hagelin, affärsansvarig på Strängbetong.

Slagg ersätter cement som bindemedel

För att klara av utsläppskraven har Strängbetong fokuserat på receptoptimering av de stora produktgrupperna. Slagg, som är en restprodukt från ståltillverkning, har i största möjliga mån ersatt cement som bindemedel i betongen.

Ett ton cement leder till utsläpp av cirka 750 kilo koldioxid. Slagg släpper endast ut 20 till 40 kilo koldioxid per ton och behöver dessutom inte tillsättas i lika stor mängd.

Strängbetongs medarbetare har lång erfarenhet av receptoptimering och sporras av att ta sig an nya utmaningar.

-Vi har haft ett tydligt miljöfokus från dag ett, säger Karolin Petersson, projektledare på Strängbetong.

– Vi har tagit fram nya lösningar specifikt för det här projektet och inte utgått från våra standardrecept, säger projektledaren Karolin Peterson.

Branschorganisationen Svensk Betong kom nyligen med en ny vägledning för klimatförbättrad betong. Den innehåller tre steg från tio upp till 40 procents minskade koldioxidutsläpp jämfört med den betong som är standard i dag.

– För att uppnå klimatkraven har vi för håldäckens del behövt ta sikte på nivå tre i Svensk Betongs definition och nästan nått målet, vilket är bra, säger Christoff Hagelin.

Avancerade fasader en stor utmaning

Lika stort miljöfokus läggs på den betongen som används för att foga samman de prefabricerade elementen. Strängbetong använder också Deltabeam Green från Peikko som ger ett avsevärt lägre klimatavtryck än gängse normer.

Dessutom har fasadpigmentet tagits fram specifikt för det här projektet, som även utan de högt ställda miljöambitionerna är ytterst komplicerat – och just fasaden har varit en av de största utmaningarna.

Oas ligger i kvarteret Abborren, vilket har inspirerat till den yttre utformningen. Den unika grafiska designen efterliknar fjällen på nämnda fisksort och kräver en avancerad matrisgjutning.

Den unika grafiska designen efterliknar fjällen hos aborren och kräver en avancerad matrisgjutning.

– Väggarna är väldigt komplicerade att ens få till och sedan måste de dessutom gå hand i hand med miljö och kvalitet. Det är extremt många vinklar och vrår samt en djup matris, så konstruktionsmässigt är det mycket att tänka på för att väggarna inte ska spricka. För att lösa utmaningen har vi tagit hjälp av de samlade erfarenheter och den breda kompetens som finns inom Strängbetong och Consolis, säger Oscar Pettersson.

Samarbete viktigt för resultatet

Bygget kommer att ske på en trång arbetsplats mitt inne i Malmö, vilket i allra högsta grad påverkar samordningen av transporter och leveranser samt planeringen av montaget.

Ett nära samarbete mellan alla involverade är avgörande för resultatet. Varje vecka hålls projektmöten, där produktion, montage, konstruktörer och affärsansvariga hjälps åt för att hitta de bästa lösningarna.

– Det som har varit speciellt i det här projektet är att vi utöver vår standardprojektering har haft extra möten enbart fokuserade på klimatberäkningen och hur vi ska åstadkomma så låga koldioxidutsläpp som möjligt. Vi har haft ett tydligt miljöfokus från dag ett, säger Karolin Peterson.

Oscar Pettersson framhåller att engagemanget har varit stort och att utmaningarna inte alltid har varit helt lätta att lösa.

– När vi optimerar recepten tar produktionen längre tid, eftersom betongen härdar långsammare. Det påverkar exempelvis hur långt i förväg vi måste förutse montageordningen. Det blir verkligen en helhet med produktion, transport och montage, som kräver samarbete i alla led. Förhoppningsvis kan vi dra lärdom av det här till kommande projekt, så vi inte behöver ta fram nya recept varje gång.


Dessa metoder bidrar till ett lägre koldioxidavtryck för Oas

  • Särskilt framtaget betongrecept där slagg ersätter delar av cementen som bindemedel i de prefabricerade byggelementen.
  • Klimatförbättrad betong även i den platsgjutna betongen, som används för fogning av elementen.
  • Optimerade transporter och miljöbränsle.
  • Upphandling av miljövänligare stålbalkar.
  • Projektet som helhet omfattas av högt ställda miljökrav och certifieras enligt WELL Building Standard och LEED Platinum. Ambitionen är att byggnaden också ska certifieras enligt Sweden Green Building Councils NollCO2, det vill säga uppnå netto noll klimatpåverkan under sin livstid.
  • Läs mer om Green Spine Line, certifierade och hållbara prefabricerade produkter, lösningar och metoder.

3 effektiva sätt att göra ett byggprojekt mer hållbart

1. Börja planeringen tidigt. Miljöaspekten måste finnas med redan i inledningsfasen av ett projekt och följa med som ett naturligt inslag hela vägen. Annars kan det bli svårt fatta rätt beslut senare i projektet.

2. Lyssna på varandra. Låt alla involverade i projektet delta redan på planeringsstadiet, så det inte uppstår oförutsedda problem längre fram. Samarbete är a och o.

3. Fokusera på rätt saker. Det kan bli övermäktigt att gå in för mycket i detalj i varje enskilt moment. Hitta de lösningar som håller ihop hela produktionskedjan och inte tummar på vare sig kvalitet, ekonomi eller tid. Det är viktigt att inte projektet som helhet äventyras.

Text: Johan Bentzel

Foto: Christian Andersson