Potentiell risk för cementbrist

Strängbetongs största leverantör av cement, Cementa AB, har meddelat att det finns en allvarlig risk för att de inte kommer att kunna leverera cement i höst. Anledningen är ett domstolsbeslut i mark och miljööverdomstolen som innebär att Cementa har fått sin ansökan om förnyat täkttillstånd avseende kalksten i Slite på Gotland avvisad.

En konsekvensanalys av domstolsbeslutet är nu inlämnad till näringsministern Ibrahim Baylan. Avsändare av denna konsekvensanalys är vår branschförening Svensk Betong tillsammans med Byggföretagen, Byggnads, IF Metall, Industriarbetsgivarna och Svemin.

"Strängbetong följer situationen noga, detta beslut kan få förödande konsekvenser", säger Stefan Ohlsson, VD på Strängbetong.

Slite på Gotland förser Cementas största produktionsanläggning med kalksten, ett nödvändigt material för att tillverka cement, som i sin tur är ett nödvändigt material för att tillverka betong. Det täkttillstånd Cementa har idag gäller till 31 oktober.

Stefan Ohlsson, VD Strängbetong

Risk för brist

Strängbetong får 50% av sitt cementbehov täckt av leveranser från produktionsanläggningen i Slite och domstolsbeslutet innebär därför en allvarlig risk för brister i leveranserna på hela marknaden.

"Vi på Strängbetong undersöker vilka alternativa leverantörer som finns tillgängliga i det fall Cementa inte längre kommer att kunna leverera i den omfattning som krävs. Dock måste man veta att de logistikkedjor som krävs för de aktuella cementvolymerna är omfattande och utmanande att bygga upp på kort tid. Cement är ett känsligt råmaterial vars egenskaper påverkas av t.ex. väder och lagring" , säger Stefan Ohlsson.

Vad finns det för möjliga scenarier framöver?

Stefan Ohlsson ser huvudsakligen två.

"Ett scenario är att Cementa tillsammans med andra aktörer hittar en lösning som gör att cementleveranser från Slite huvudsakligen kan upprätthållas och att de eventuella störningarna uteblir eller blir begränsade i omfattning.  I detta scenario ser vi fram emot att minimera eventuella störningar tillsammans med våra kunder och leverantörer", säger Stefan Ohlsson.

Ett annat scenario är det att produktionen i Slite stoppas eller kraftigt reduceras under en längre tid period from 1 november.

"Då finns det betydande risker att det leder till stora störningar för byggnationen i hela Sverige. Det kommer i sin tur få stor negativ påverkan på hela samhället. Strängbetongs ambition kommer fortsatt även i detta läge vara att försöka begränsa de negativa konsekvenserna. Detta scenario är dock så allvarligt att stora negativa följder för Strängbetong, kunder och leverantörer inte kan uteslutas", avslutar Stefan Ohlsson.  

Nästa steg

Nu avvaktar Strängbetong det möte som Byggföretagen, Byggnads, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Svensk Betong och Svemin har begärt att få med näringsminister Ibrahim Baylan i syfte att diskutera hur regering och branscher samfällt kan arbeta för att lindra effekterna i detta allvarliga läge.

Mer information

Svensk Betong

Följ utvecklingen på Svensk Betongs webbplats

Heidelberg Materials

Läs mer om täktansökan Slite

Mark- och miljööverdomstolen

Domen