Så bidrog Strängbetong till Skandinaviens första nollenergihotell
Fotbollsfester, världsartister, shopping och en självklar plats för aktörer inom finans och it.
Arenastaden, i norra Stockholm, har det senaste decenniet utvecklats till en stadsdel som sjuder av liv och rörelse dygnet runt. Här har Strängbetong varit med och byggt landmärken som Friends Arena, Mall of Scandinavia, SEB:s kontor – och nu senast Comfort Hotel Solna, som invigdes i juni 2021.
Räknar med ett energiöverskott
Byggnaden som även kallas House of Choice ska inspirera sina gäster till en mer hållbar livsstil. Därför har den södervända fasaden och taket klätts med 2 500 kvadratmeter solceller, vilket täcker byggnadens årsförbrukning av el. Även geoenergi, passivhusteknik och en klimatsmart betongstomme har bidragit till att hotellet räknar med att producera ett energiöverskott.
– Det känns stort att få vara med om den här stadsutvecklingen. Comfort Hotel Solna kan vara en av de sista pusselbitarna i den nu ganska förtätade Arenastaden, säger Marcus Gunnarsson Skoog, miljö- och hållbarhetsansvarig på Strängbetong.
Under projektering och byggande har Marcus haft rollen som rådgivare i frågor som rör hållbarhet, certifieringar och klimatsmarta anpassningar. Till vardags är han även projektledare inom interna utvecklingsprojekt på Strängbetong.
Tuffa krav i klimatets namn
I ett projekt med så höga klimatambitioner ställs självklart tuffa krav på alla involverade parter. I det här fallet: Skanska (totalentreprenör), Fabege (byggherre), White-arkitekter och Strängbetong som stomentreprenör. För att nämna några av de största.
– Redan under projektering behövde vi alla vrida och vända på perspektiv, lösningar och möjligheter för att minska vår klimatpåverkan ytterligare. Samtidigt skulle vi se till att byggnaden kunde nå målet nollenergi; att det alltså producerar lika mycket energi som det förbrukar, säger Marcus Gunnarsson Skoog.
Håldäck med optimerat betongrecept
I det här projektet har Strängbetong bidragit med håldäck (en slank produkt med stor bärkraft) som tillverkats med ett klimatanpassat betongrecept. Klimatkalkylen gör också att det går snabbt att räkna ut stommens totala klimatpåverkan.
– Vi har även anpassat väggar och takelement, så att bärighet och skruvfästen optimerades för solpanelerna, som är ganska tunga. I det här projektet använde vi också våra tjockare sandwich-väggar då de släpper ut mindre värme, säger Marcus Gunnarsson Skoog.
Högre vattencementtal är positivt
– Det senaste åren har Strängbetong optimerat och kvalitets-testat flera nya betongrecept, något som vi haft stor nytta av i det här projektet. De nya recepten innehåller en ökad andel slagg samt krossad (återanvänd) betong. Vi har också ökat vattencementtalet från 0,40 till 0,45, vilket innebär en minskning av cementmängden. En försiktig justering, jämfört med andra aktörer i branschen.
Klimatoptimerade håldäck
Den klimatoptimerade betongen har bland annat använts i de största håldäcken på hotellet. Att betongen innehåller en högre andel vatten påverkar varken uttorkningstid eller hållfasthet.
– En torr och varm miljö när håldäcken produceras och monteras är de två faktorer som mest påverkar uttorkningen av den fukt (i håldäcken) som inte reagerar med cementen. Vi har flera år av testande bakom oss som visar att de klimatanpassade betongrecepten lever upp till alla kvalitetskrav. Det görs ju dessutom fuktmätningar och kontroller löpande under alla byggnationer, förklarar Marcus Gunnarsson Skoog.
När samtliga klimatförbättringar i Strängbetongs stomleverans räknas samman, så har företagets klimatpåverkan (i det här projektet) minskat med 43 procent. Det är en jämförelse med Strängbetongs standardlösningar.
Certifieringar gynnar globala miljömål
Vid byggandet av Comfort Hotel Solna ställdes också krav på att alla aktörer skulle leva upp till flera miljöcertifieringar. Att byggentreprenörerna nu ställer tuffare klimatkrav (redan vid upphandling) beror bland annat på att det inom kort blir lagkrav på klimatdeklarationer för nya byggnader. Den nya (och tämligen världsunika) lagen börjar gälla 1 januari 2022.
Marcus berättar att känslan som uppstår när alla hjälps åt, för att hitta de bästa lösningarna, är något som gör att hans jobb känns meningsfullt.
– Jag har sett ett uppsving för miljöklasser som Miljöbyggnad Guld och Silver samt för certifieringar som BREEAM, LEED och Svanen, vilket är så bra. Vi har också sett en ökad satsning på klimatförbättrad betong, säger Marcus och flikar in innan vi skiljs åt.
– Att vi alla hjälps åt behövs verkligen om vi ska lyckas nå de globala miljömålen.
Så skapar Comfort Hotel Solna energi
- När hissen åker ner genereras energi som sedan används för att ta hissen uppåt igen.
- Solpaneler finns installerade på taket och de yttre väggarna, det behövs 1,5 solpaneler för att värma ett rum.
- Rummens betongväggar är inte bara estetiskt tilltalande, betongen hjälper också till att hålla en jämn temperatur i hotellet.
- Geoenergin fungerar som ett stort batteri i källaren som lagrar värme på sommaren och kyla på vintern för att sedan värma upp eller kyla ner byggnaden.
- Överflödig producerad el säljs till elleverantör.
- Energiförbrukningen är 80 procent lägre på Comfort Hotel Solna jämfört med en genomsnittlig hotellbyggnad (år 2021).
Vår väg till ett mer hållbart byggande – läs vår Hållbarhetsrapport 2020.
Så bidrar Strängbetongs lösningar till en minskad klimatpåverkan
Klimatkalkylen. Lämnas vid varje anbud och visar den tänkta leveransens totala klimatavtryck.
Sustainable Teamwork. Strängbetongs koncept för ett hållbart byggande. Utvecklades ur övertygelsen att vi tillsammans med våra kunder och partners kan räkna ut och realisera den mest hållbara lösningen i våra gemensamma projekt. Fokus ligger på receptoptimering, konstruktionsoptimering, logistik och klimatoptimerade material.
Klimatsmarta betongrecept med ett högre vattencementtal.
Rådgivning om en klimatoptimerad stomme passar i ditt nästa projekt.
Strängbetongs håldäck kan optimeras för lägre Co2-påverkan
Håldäck med lägre klimatpåverkan är tillverkade med slagg som tillsatsmaterial.
De har också en lägre andel byggcement (CEM II) jämfört med övriga håldäck.
Här används bland annat krossad restbetong som ballast (dock 10 procent som mest).
Värme i håldäcksbäddarna är en förutsättning.
Är anpassad för användning inomhus i torrt klimat, XC1.
Har en något längre härdningstid än övriga håldäck.
Text: Ulrika Nybäck
Foto: BaraBild samt Kristofer Samuelsson