Skidbacken blev Årets Industribyggnad

Copenhill, levererat av Consolis Spaencom

Det är en superkombo som har växt fram och blivit ett av Köpenhamns coolaste och mest interaktiva landmärken. Det är Copenhill som är såväl fjärrvärmeverk som ett aktivitetsområde med skidbacke och vandringsled.

Enligt en omröstning genomförd av arkitektursajten Arch Daily så är Copenhill utsett till Årets Industribyggnad 2020. Och grattis alla skidentusiaster och till vårt systerföretag Consolis Spaencom som har designat och levererat stommen!

I det nybyggda Copenhill, konverterar företaget ARC brännbart avfall till fjärrvärme och el, anpassat till förnybara energisystem som sol och vind. Samtidigt har byggnaden designats så att det kan bli ett aktivt och levande landmärke. Förutom att det är ett fjärrvärmeverk så är det också en skidbacke, vandringsled och klättervägg, som invigdes hösten 2019.

Systerföretag i Danmark som har levererat
Det är Consolis Spaencom som har designat och levererat 1700 kvm vägg och 21 000 kvm håldäck till detta spektakulära projekt. För att göra skidbacken så utmanande som möjligt, lutar bjälklagen i alla möjliga riktningar, och projektet hade inte varit möjligt att slutföra utan användningen av en 3D-modell och BIM, då inga håldäck hade samma lutning eller placering. Det faktum att informationen är lättillgänglig i 3D modellen och uppdaterades kontinuerligt, hjälpte till att säkerställa ett effektivt och bra samarbete mellan de olika aktörerna. För stålleverantören var det t.ex. en stor fördel med att kunna se håldäckens placering för att på förhand kunna identifiera var man kunde svetsa kilar och rader på stålbalkarna. Istället för att svetsa på byggplatsen kunde det göras i fabrik.

Så ta tillfället i akt och åk lite skidor i platta Danmark!

Mer information

Visste du att:

  • Skidbacken är ca. 400 meter, med en fallhöjd på 75 meter. Skidbacken består av fyra sluttningar i olika svårighetsgrader. Två gröna (12-15% lutning), en grön / blå (15-23% sluttning) och en svart / röd (23-45% lutning).
  • Det finns 3 magiska mattor och en plattlift som transporterar skidåkare till toppen.
  • Det finns möjlighet till 670 meter trappor och spring- och vandringslederna på kullen är inspirerade av ett norsk / svenskt berg.
  • Lookout är 85 meter upp och med den bästa utsikten över staden.
  • Amager Bakke har världens högsta klättervägg på 80 meter, uppdelad i fyra planer, med klättrutter från 5a (lätt) till 8a (riktigt svårt) som öppnar för våren.

 

För att se fler bilder kan du kika in på Consolis Spaencoms webb.

Läs också...