”Snabbt, visuellt och greppbart när vi ritar trappor i 3D”
Sedan ett halvår tillbaka levererar Strängbetong konkurrenskraftiga 3D-modeller av sina trappor, vilket gjort hela byggprocessen snabbare, tydligare och enklare. – Nu kan byggentreprenörer och arkitekter direkt i mötet se om till exempel geometri, lutning och detaljer är och känns rätt, säger Mathias Forsberg, konstruktör på Strängbetong i Norberg.
Trappkonstruktörerna på Strängbetong i Norberg, Borås och Herrljunga har hektiska dagar. Vid årets slut har fler än 500 projekt och 1000-tals trappor levererats till bostäder, kontor, parkeringshus och simhallar runt om i landet.
– Vi har haft ett högt tryck hela hösten. Ja, även under pandemin, en period då många trodde att byggtakten skulle bromsa in, säger Mathias Forsberg.
Blir levande och konkret
Den automatisering och digitalisering som pågår inom Strängbetong och Consolis har gjort det enklare för konstruktörerna att bemöta den höga orderingången. Sedan ett halvår tillbaka ritar konstruktörerna trapporna i programmet Rhino Grasshopper. De laddar sedan upp 3D-modellen i det gemensamma samordningsformatet IFC, något som förenklat alla samarbeten. Både internt och med kunder och partners.
– Kunder och partners har varit mycket positiva. En 3D-modell gör trappan och byggnaden levande och konkret, väldigt nära upplevelsen som man får när man går runt i en byggnad irl (in real life). Man kan snabbt överblicka både helhet och detaljer, säger Tuva Doslic Isaksson, konstruktör på Strängbetong i Norberg.
Speglar geometri och volymer
Tuva berättar att byggentreprenörer, arkitekter och prefab-konstruktörer uppskattar att de direkt får en känsla för trappans geometri, volym och relation till helheten.
– 3D-formatet gör trappan visuell och greppbar, vi upptäcker snabbt om till exempel en upplagspunkt behöver justeras. Dessutom kan vi tända och släcka olika lager i ritningen när vi jobbar. Jag kan välja att se arkitektens ritning av hela byggnaden och hur trappan passar in i helheten. Eller så kan jag välja att se endast min egen (konstruktörens) vy av trappan och zooma in på exempelvis fästpunkterna, beskriver Tuva Doslic Isaksson.
Har gasat och gått om konkurrenterna
Under flera år har Strängbetong testat flera program för att rita trappor i 3D. När programmen Rhino och Grasshopper slogs samman i ett gemensamt gränssnitt, föll allt på plats.
– Äntligen. Vi har gasat och gått om konkurrenterna vad gäller digitalisering och kvalité på våra 3D-modeller, säger Mathias Forsberg.
Samordningen blir mer effektiv
Tuva och Mathias berättar att det idag går snabbare att samordna alla delar av byggprocessen eftersom även alla externa projektörer (arkitekter, konstruktörer, stomkonstruktörer, el-projektörer) ritar i 3D.
– Det är värdefullt för projektörerna att kunna byta 3D-modeller med varandra. Dessutom går det snabbare än tidigare att fånga upp nödvändiga justeringar. I digitala möten kan alla inblandade smidigt orientera sig och se till att den gemensamma modellen blir synkroniserad, säger Mathias Forsberg.
Tuva Doslic Isaksson nickar och flikar in:
– Om ändringar behöver göras kan vi i Rhino Grasshopper lösa detta på några minuter i stället för timmar som de kunde ta tidigare.
Matar in numeriska värden
Rutinerna för att skapa en 3D-modell av en trappa ser ut så här. Strängbetongs konstruktörer får arkitektens ritning. De matar in trappans numeriska värden i Rhino Grasshopper, bland annat: höjd, bredd, lutning, vridning och antal trappsteg. Programmet gör sekundsnabba beräkningar och 3D-modellen växer fram på skärmen. Konstruktören gör de justeringar som behövs och laddar sedan upp en låst bild av 3D-modellen (trappan) i det gemensamma samordningsformatet IFC, så att alla kan se samma bild av trappan och byggnaden.
– När vi ritade i 2D krävdes fler manuella beräkningar och mycket handpåläggning. Parametrisk design (se rutan) säkerställer högre kvalitet. Dessutom minskar risken för feltolkningar nu när allt samordnas i 3D, säger Tuva Doslic Isaksson.
3D-modellerna utvecklas vidare
Både Tuva och Mathias beskriver att deras vardag blivit mycket roligare sedan de börjar projektera och modellera i 3D.
– Vi kollegor har alltid hjälpt och uppmuntrat varandra, både här i Norberg och inom hela Strängbetong. Sedan vi börjat modellera i 3D händer det dagligen att vi ger varandra tips på hur man kan lösa olika utmaningar, säger Tuva Doslic Isaksson.
Den pågående automatisering ger positiva ringar på vattnet.
– Om ungefär ett halvår kommer 3D-modellerna (av trapporna) även att ha ett inkråm i form av armering och ingjutningsgods, vilket gör överlämningen till produktion ännu smidigare. Ett stort och omfattande arbete har påbörjats med att effektivisera och automatisera trappkonstruktion ännu mer, med hjälp av program som Rhino Grasshopper, säger Mathias Forsberg.
3D-bilden förenklar även i produktion
Den pågående automatiseringen kommer även att innebära stora fördelar även för produktionen. Med den information som Strängbetong kan utvinna från framtida 3D-modeller blir tillverkningsritningarna tydligare och enklare att förstå. Medarbetarna i produktionen kan snabbt se vilka anpassningar och justeringar som behöver göras.
– Det kommer också att bli lättare för alla konstruktörer i Norberg, Borås och Herrljunga att avlasta varandra när det är extra högt tryck i produktionen, säger Tuva Doslic Isaksson.
5 fördelar med att rita trappor i 3D
- Modelleringen blir mer tidseffektiv.
- Noggrannheten blir parameterstyrd.
- Samordningsvinster. Exempelvis kan stomkonstruktörerna enkelt se hur de ska rita hål/ursparingar och forma bjälklagskanter som behövs för trapporna. Alla uppgifter plockas direkt från vår IFC-fil.
- 3D-modellerna ger en bättre visuell tydlighet.
- Kunderna är nöjdare. Du får en bättre förståelse för helhet och detaljer. Granskningen går snabbare och risken för felprojektering minskar rejält. 3D-modeller ingår nu som standard utan tillkommande kostnaderKunderna är nöjdare. Du får en bättre förståelse för helhet och detaljer. Granskningen går snabbare och risken för felprojektering minskar rejält. 3D-modeller ingår nu som standard utan tillkommande kostnader.
Text: Ulrika Nybäck
Foto: Strängbetong