”Som konstruktör är jag drivande och framåt!”
Konstruktören Rickard Häggström trivs bäst med att befinna sig i den intensiva fasen av ett projekt, då många är inblandade och kommunikationen är omfattande. Men han tycker också om att lösa svåra utmaningar på egen hand.
Hur är det jobba på Strängbetong? När är ditt jobb som mest meningsfullt?
– Jag trivs utmärkt. Jag har bra kollegor på kontoret och alla jag har träffat inom företaget har varit mycket trevliga.
– Roligast är det när jag stöter på kluriga problem som jag klarar av att lösa, exempelvis en infästningspunkt som är särskilt svår att designa. Ganska nyligen behövde jag hitta en lösning för en hängande sockel. Då behövde jag tänka till lite extra, så att den kunde monteras på ett säkert sätt.
Du har jobbat på Strängbetong i snart sju månader. Vilket är ditt första intryck av företaget? Vad sticker ut?
– Jag tyckte att det var ett härligt gäng att komma in i. Jag började när det rådde stora pandemirestriktioner, så det var inte så många kollegor på plats. Pandemin har också inneburit vissa fördröjningar. I nästa vecka ska jag göra praktik på en av våra produktionsenheter och det hade jag exempelvis gärna gjort tidigare.
– Å andra sidan är jag inte helt ny inom det här området och har redan en del erfarenhet. Jag jobbade med prefab i två och ett halvt år innan jag började på Strängbetong. Oavsett är det mycket nytt att sätta sig in i när man byter företag. Jag har blivit respektfullt bemött när jag har ställt frågor och sedan kanske varit tvungen att ställa samma frågor igen vid andra tillfällen. De svar jag har fått har alltid varit i en positiv och lärande anda.
Strängbetong har ett aktivt hållbarhetsarbete och vill bidra till ett cirkulärt byggande. Var det viktigt när du sökte denna tjänst?
– Det enda vi alla har är klimatet och miljön. Strängbetong jobbar hårt med att ta fram nya betongkvaliteter med nya typer av cement och alternativa bindemedel. Vi ska också optimera våra stommar och om man tittar på betong och armering går ju ofta miljö och ekonomi hand i hand. På det sättet blir det väldigt lätt att jobba mot en mer hållbar stomme. När vi minskar andelen betong på ett genomtänkt sätt så minskar också produktionskostnaden. Detsamma gäller när du minskar mängden stål.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Det beror mycket på i vilket skede av projektet vi befinner oss i. Just nu jobbar jag med ett helt nytt projekt och ritar upp väggar och bjälklag. Då är det rätt mycket trix med att få ihop geometrierna, vilket tar en hel del dagar i anspråk. I slutet blir det mer fokus på detaljer. Då gäller det att se till att det finns ritningar på allt och att vi har tänkt rätt för knutpunkterna. Det handlar om hållbarhet och att de kan monteras på ett korrekt sätt.
– Som ny medarbetare har jag suttit på kontoret i stort sett varje dag även under pandemin, för att ha fysiska kommunikationsvägar och lära mig av de få personer som är här. Pandemirestriktionerna luckras upp successivt, men många sitter fortfarande hemma. När jag bytte jobb gick jag på sätt och vis från ett tomt kontor till ett annat tomt kontor, men jag har goda förhoppningar om att det här ska bli riktigt bra.
Strängbetong lägger stor betoning på teamwork. Hur ser din relation till kunden ut och vilken roll har du internt? Hur ser du till att samarbetet blir så värdefullt som möjligt?
– Mitt personliga arbetssätt är att jag är ganska framåt. Som nyanställd driver jag inga stora projekt i egen regi. Det finns oftast en intern uppdragsledare som bär ansvaret och som jag kommunicerar mycket med.
– Jag tycker att arbetet är mest givande när jag får samarbeta med andra och söka svar på frågor. Sedan kan det monotona ritandet som jag håller på med för stunden vara ganska rogivande och sådana perioder kan man också behöva för att koppla av och må bra i längden. Men det är som roligast när det är dags att börja interagera med kollegorna, fabriken och ha många samtal samma dag.
Namn: Rickard Häggström
Ålder: 30 år
Befattning: Konstruktör
Här pluggade jag till konstruktör: Civilingenjörsprogrammet väg- och vattenbyggnad med inriktning mot konstruktion vid Luleå Tekniska Universitet (2013–2018)