”Det är av utmaningarna vi lär oss mest”
Trånga trapphus, att montera i stålbyggnader och kluriga upplag där trappen ska fästas. För trappkonstruktörer finns gott om vardagsutmaningar – men det är också utmaningarna som gör jobbet utvecklande och roligt, berättar Kari Kristo och Henrik Svedberg, trappkonstruktörer för Forssellstrappan, på Strängbetong i Norberg.
Vad förvånar de som besöker produktionen i Norberg mest?
– Många får en aha-upplevelse av att ytan produceras först, alltså terrazzostegen. De läggs i den snickrade trappformen och därefter gjuts själva trappan. Därför behöver vi exempelvis få ett beslut från arkitekten om kulören på steget, innan vi kan gjuta trappan, säger Kari Kristo.
Höga kvadratmeterpriser på bostäder har lett till att många ritar mindre rymliga trapphus. Hur tacklar ni som trappkonstruktörer det?
– En svängd trappa tar mindre plats än en rak som har vilplan efter ett visst antal steg. För att få plats i mindre trapphus kan man också rita en trapp med högre steghöjd och färre steg, men det finns ju gränser och byggregler, trappen ska ju vara säker och framkomlig för alla som ska använda den, säger Henrik Svedberg.
Trapphus med både svängda och raka trappor kan innebära en utmaning, varför?
– Att växla mellan raka och svängda trappor i ett trapphus är snyggt, men det innebär ofta att det blir klurigare att klara den fria höjden. Klarar man inte den finns risk att man slår i huvudet. Den fria höjden i ett trapphus måste vara minst 2 meter, men vi förespråkar 2,10 meter, då det upplevs som luftigare och det blir effektivare vid konstruktion och montering. När vi stöter på problem av det här slaget löser vi det genom att kontakta arkitekt, konstruktörer och beställare. Vi funderar, ritar och kommer med ett nytt förslag. Ibland behöver vi också fråga kollegor eller titta på hur vi löst liknande konstruktioner tidigare, säger Kari Kristo.
Vilka typer av byggnader är enklast att montera trappor i?
– För oss är det enklast att ansluta trappor i betongbyggnader där vi kan använda våra standardanslutningar. Men vi ritar ju trappor för alla typer av byggnader och bostadshus och hittills har vi hittat lösningar till allt. När vi jobbar med stålkonstruktioner får vi vara extra kreativa vad gäller upplaget, den konstruktion som trappan ska fästa mot, säger Henrik Svedberg.
Vad är roligast med att vara trappkonstruktör?
Kari Kristo och Henrik Svedberg tittar på varandra och brister ut i skratt.
– Det är utmaningarna om man tänker efter! Visst kan det vara skönt med några okomplicerade uppdrag efter ett uppdrag där vi fått tänka och kämpa. Men efter någon vecka börjar man längta efter något klurigt igen. Det är av utmaningarna som vi utvecklas och fyller på med erfarenheter inför kommande uppdrag.
Mer information
5 tips – tänk på detta när du väljer trappa!
Läs Forssellstrappans tips här.
Text: Ulrika Nybäck
Foto: Kristofer Samuelsson