Så föddes Strängbetong
Allt börjar med ett telefonsamtal. I december 1938 läser storbyggmästare Olle Engqvist att man i Tyskland börjat tillverka betongvaror armerade med förspänd ståltråd, vilket dubblerar betongens hållfasthet.
Strängbetong fyller 80 år! Det vill vi fira! När vi dök ned i arkiven möttes vi av fascinerande berättelser, här är en av dem.
Det är vd för företaget Betongindustri, Axel Eriksson, som tar emot samtalet från den entusiastiske byggmästaren; och en månad senare reser han till Berlin för ett första möte med ingenjören och uppfinnaren Ewald Hoyer. Från det första mötet får Axel Eriksson med sig en bok där de nydanande metoderna med förspänd betong beskrivs.
Fascineras av resultaten
Väl hemma testar Betongindustri de nya metoderna, fascineras av resultaten och nya förhandlingar med uppfinnaren leder till optionsavtal, licens och till sist ett patent för att tillverka förspänd betong i Sverige.
Spännvidden dubbleras
Tekniken med att förspänna ståltrådar innan gjutning blir epokgörande för byggbranschen. När armeringen spänns i formen innan gjutning flerdubblas hållfastheten. Ett betongbjälklag med traditionell armering klarar en spännvidd på cirka sex meter. När armeringen spänns ökad hållfastheten (spännvidden) till det dubbla.
Från produkt till företag
1942 byggs den första fabriken i Liljeholmen där man producerar betongelement enligt den nya metoden. Styrelsen för Betongindustri diskuterar livligt vad den nya produkten ska heta. Det från tyskans “Stahlsaitenbetong” direktöversatta ordet “stålsträngbetong” upplevdes som för krångligt, men ordet Strängbetong känns smidigare. År 1954 blev Strängbetong ett fristående dotterbolag.
Sliprar och hallar blir storsäljare
Trots strängbetongens fördelar tar det tid innan marknaden tar nyheten till sig. En vinnande faktor är att strängbetong i många fall kunde ersätta stålbalkar, som under och efter kriget var en bristvara. Stolpar till elektrifieringen av den svenska järnvägen och hallbyggnader blir några av Strängbetongfabrikens storsäljare.
Text: Ulrika Nybäck