Vår vision är att komma högst upp i avfallstrappan där inget avfall bildas.
Cirkulärt byggande och återbruk är en förutsättning för att minska byggindustrins klimatpåverkan. I denna artikel berättar Therese Sandberg, miljö- och arbetsmiljösamordnare på Strängbetong, hur företaget arbetar mot visionen att komma högst upp i avfallstrappan där inget avfall bildas.
Vad är dina tankar om cirkularitet?
Cirkularitet handlar om att tänka nytt och se hela flödet där man nyttjar resurser effektivt och återvinner och återanvänder det avfall som uppkommer. Här är samarbete med omvärlden helt centralt. För ett bolag är något ett avfall, för ett annat är det en tillgång. Men utan nätverkande får vi inga nya värdeströmmar och går miste om resurser.
Vad gör ni idag i Strängbetong?
Vi arbetar med visionen att komma högst upp på avfallstrappan där inget avfall bildas och strävar efter att arbeta med underentreprenörer som arbetar mot samma vision.
Vi har över en period sett över alla våra avfallsflöden för att få en tydlig bild över de förbättringar som kan utföras. Några är lågt hängande frukter som kan åtgärdas direkt, medan andra är lite med tidskrävande och kostsamma. Vi ser till att bygga processer där vi kan nyttja materialet maximalt och det avfall som uppkommer återbrukas eller återvinns till största del. Exempelvis är de största avfallsfraktionerna vi har stål som återvinns till nytt stål och spillbetong som krossas och återanvänds som ny ballast i våra betongprodukter.
Vad behövs för att öka cirkulatiteten framöver?
En ökad cirkularitet kan tas i olika steg för att det ska bli hanterbart. Först behöver vi bli mer sparsamma och effektiva med det materialet vi använder. För det andra behöver vi börja se avfall som en produkt och öka våra samarbeten för att nyttja de resurser vi har. Och för det tredje så behöver vi inom vår bransch designa våra produkter för att maximalt kunna nyttja de material som köps in och på så sätt inte få ett avfall, men även designa våra produkter så det håller över en lång tid och framöver kan återbrukas.