Green Spine Line®

Byggnadens gröna ryggrad

Våra produkter är ryggraden som ger stabilitet i alla de byggnader som vi är med och skapar. En stark ryggrad är också vad som krävs för att driva den gröna utvecklingen inom vår industri.

Som marknadsledare inom prefabricerad betong ser vi det som vår uppgift att inte bara följa branschens strävan mot ökad hållbarhet – vi ska driva den utvecklingen. Att vi lyckas skapa mer hållbara produkter och lösningar är inte bara en tydlig förväntan från våra kunder utan även en skyldighet mot vår planet och kommande generationer.

Vårt sätt att ta oss an denna utmaning är genom konkreta handlingar - fokus ligger på att göra inte prata. Vi är därför stolta över att nu kunna presentera Consolis Green Spine Line® - certifierade och hållbara prefabricerade produkter, lösningar och metoder.

Prefabricerad betong är framtidens byggmaterial. Det är flexibelt och mångsidigt, kostnadseffektivt och det har extremt lång hållbarhet. Utmaningen ligger i att minska produkternas klimatavtryck, ett område där vi just nu tar stora kliv i rätt riktning.

Vi har ett holistiskt förhållningssätt till hur vi minskar vår verksamhets klimatavtryck. Det innefattar alltifrån tydliga kalkyler för minskade utsläpp, optimerade betongblandningar, smart design, produktion där vi skapar mer av mindre, återbruk av ingredienser, material och element samt partnerskap för klimatsmart byggande. 

Vi har valt att kalla resultatet av våra ansträngningar för Green Spine Line® - en certifierad produktlinje som på riktigt kan göra skillnad för alla våra kunder i deras strävan mot att bli klimatneutrala.  

Green Spine Line® - vår certiferingsprocess

För att få ingå i Green Spine Line har produkten genomgått Consolis certifieringspocess och vilket säkerställer att den svarar upp mot följande kriterier:

  • Marknadsledarskap: Minst 15 % lägre CO2-utsläpp per ton jämfört med prefabricerade industristandarder. Det betyder i sin tur minst 60 % lägre än jämförbar platsgjuten betong.
  • Kontinuerlig förbättring: En tydlig plan för att kontinuerligt minska produkternas CO2-utsläpp ytterligare över tid.
  • Skala som gör skillnad: Produkterna måste ha den kommersiella kraften att ha en betydande inverkan på våra kunders resa mot klimatneutralitet. 

Processen för certifieringen görs i fyra steg:

1. Produkterna bedöms lokalt svara upp mot Consolis Green Spine Line-certifiering, dvs alla kriterier är uppfyllda.

2. Begäran läggs fram till Consolis Group Sustainability Management Committee.

3. En granskning görs för att bekräfta eller avslå.

4. Consolis Executive Management Team bekräftar certifieringen och ger godkännande för försäljning och marknadsföring av den nya Green Spine Line-produkten.

Green Spine Line® - våra gröna produkter

Strängbetong kan idag erbjuda Gröna håldäck som svarar upp mot Green Spine Line-kriterierna.

Gröna håldäck – en slank produkt med fantastisk bärkraft

En av våra största och bästsäljande produkter är håldäcken som utgör golven och taken i en prefabricerad stomme. Håldäcken har en rad fördelar och är mångsidiga i sina användningsområden. Produkten är lätt och slank samtidigt som den kan bära stora laster.  Dess storlek och vikt gör det möjligt att gjuta, lasta och transportera fler plattor samtidigt, vilket sparar både tid, resurser och energi. 

I Sverige kan vi nu erbjuda Gröna håldäck med 19% lägre koldioxidutsläpp jämfört med industristandard. Våra produktionstekniker och laboratorietekniker har utvecklat optimerade recept där vi använder masugnsslagg som alternativt bindemedel. Resultatet blir ett grönt håldäck med samma kvaliteter och förmågor som vanliga håldäck men med ett betydligt lägre klimatavtryck. Produkten lever upp till branschens standard Klimatförbättrade betongprodukter Steg 2.

Nu erbjuder vi på Strängbetong gröna håldäck, men under 2022 och 2023 kommer fler gröna produkter i vår Green Spine line produktlinje. 

Gröna väggar - 26% lägre koldioxidutsläpp

Strängbetong har även gröna väggar i sitt Green Spine Line® sortiment som har 26% lägre koldioxidutsläpp jämfört med referensprodukt (se Vägledning för Klimatförbättrad betong från Svensk Betong). Den minskade klimatpåverkan är ett resultat av mindre mängd armering i kombination med reducerad mängd inblandad cement.

Strängbetongs gröna väggar produceras företrädesvis i en sk batteriform vilket innebär att väggen gjuts och brinner i stående form. Denna produktionsmetod har en rad fördelar – den ökar effektiviteten genom att flera väggar kan gjutas samtidigt. Dessutom förenklar den processen när väggen lyfts ur ramen vilket gör att mindre mängd cement kan användas. Produkten används som innervägg i såväl bostäder som kontor.

Green Spine Line® - våra gröna metoder

För att minska vårt klimatavtryck arbetar vi med en holistisk verktygslåda som innefattar följande metoder:

Grön kalkyl

Vår gröna kalkyl är grunden i alla våra anbud och den tydliggör leveransens totala klimatavtryck baserad på varje ingående komponents miljövarudeklaration (EPD). Syftet med detta är att skapa en dialog kring möjligheterna att minska stommens miljöpåverkan. Med konkreta siffror och fakta som utgångspunkt kan våra konstruktörer hjälpa till med att ytterligare förfina och optimera konstruktionen med syfte att få ned avtrycket.

Gröna ingredienser

En av nyckelfrågorna för att minska produkternas klimatpåverkan är att arbete med receptoptimering och minskad användning av cement. Strängbetong kan redan idag erbjuda betongprodukter där vi använder alternativa bindemedel med betydligt lägre koldioxidavtryck, exempelvis av masugnsslagg och flygaska. Dessutom är vi engagerade innovationsprojekt där vi använder förnyelsebara bindemedel som lera och skalaska. Ett exempel är ett projekt tillsammans med Byggvestas där vi har låtit gjuta väggar med risskalsaska för att minska användningen av cement.

Stommens klimatavtryck avgörs till stor del i designfasen. Våra förslagskonstruktörer hjälper kunderna att skapa klimatsmarta byggnationer med optimerad materialanvändning samtidigt som de är flexibla för framtida omställningar.

Idag är byggnader och hela stadsdelar ofta skapade för ett specifikt ändamål. Om ett syfte med en byggnad inte kan förändras över tid - och den därför måste rivas för att skapa plats för en ny byggnad - leder det till onödigt slöseri med råvaror och energi. Genom att ta hänsyn till framtida behov i den tidiga designfasen, kan vi undvika stora mängder avfall och därmed minska klimatpåverkan.

Grön produktion

Närproducerad betong

Sättet vi producerar på är naturligtvis avgörande när vi försöker minska våra utsläpp. Till att börja med försöker vi alltid hämta råvaror lokalt och producera nära våra kunder. Ballasten och bindemedlet hämtas från närområdet till våra fabriker. Fabrikerna är dessutom strategiskt placerade nära de lokalsamhällen som vi är med och bygger för och utvecklar.

Mindre avfall

Produktionsprocessen i fabrik möjliggör att vi kraftigt kan minska materialavfallet genom att ta tillvara på spillmaterial. Till exempel används krossbetong för att tillverka ny betong till nya stommar, väggar och fasader. Vi ställer nu om fabrikerna med en tydligt zero-waste-ambition. Allt restmaterial ska återanvändas när vi skapar nya element. Vårt mål är att vår fabrik i Kungsör blir vår första helt cirkulära fabrik.

Återanvändning och återvinning

Ju mer vi kan återanvända och återvinna, desto bättre. Till exempel krossas det härdade betongavfallet från våra produktionsanläggningar och återanvänds till ny betong, resterna av färsk betong återvinns helt och stålavfallet går tillbaka till stålugnarna. Återvunnet grovt ballast kan utgöra upp till 20 % av den totala ballasten utan kvalitetsförlust.

Återanvändning av element

En spännande utveckling är att utforma byggnader på ett sådant sätt att bärande konstruktioner är demonterbara i slutet av en byggnads livslängd. Att tänka cirkuläritet genom att skapa demonterbara konstruktioner är ett stort steg framåt ur hållbarhetssynpunkt. 

Gröna partnerskap

Hållbarhetsutmaningen är komplex och det krävs nära samarbete med kunder, branschen och akademin för att göra skillnad på riktigt. 
Nedan några exempel på vad vi menar med partnerskap:

Vi på Strängbetong förordar alltid nära kundsamarbeten där stor kraft i läggs uppstartsfasen när projektet definieras då vi vet att det kan göra stor skillnad avseende byggnadens klimatpåverkan.

En av branschens största utmaningar är att hitta alternativa bindemedel till cement – här samarbetar vi med en rad olika disruptiva aktörer med syfte att hitta nya smarta sätt att producera betong.

Vår bransch är hårt reglerad – att de regelverk och standarder vi arbetar efter är kalibrerade med hållbarhetsmålen är kritiskt. Här arbetar vi tillsammans med branschorganisationen i syfte att utveckla mål, standarder och färdplaner som blir till konkret hjälp i den gröna omställningen.

Stationsstaden Phus i Kävlinge

Höga hållbarhetsmål när P-hus byggs i Kävlinge

Minskade koldioxidutsläpp är ett bärande inslag i det nya parkeringshus som Strängbetong uppför i Kävlinge. Genom ett nära samarbete mellan alla parter i projektet har utsläppen från håldäcken reducerats med 25 procent.

Strängbetong först i Sverige med skalaska i betongen

Med risskalsaska som bindemedel har Strängbetong tagit ett stort steg mot en mer klimatsmart betong. Cementmängden är nästan halverad i de fyra väggelement som precis har tillverkats i Örebro till ett byggprojekt i Malmö.

Så bidrog Strängbetong till Skandinaviens första nollenergihotell

Comfort Hotel Solna är Skandinaviens första nollenergihotell och världens mest solcellstäta. Strängbetong har med sin klimatkalkyl, gröna håldäck och betongrecept med ett högre vattencementtal; bidragit till att byggnaden nått sina energi- och klimatmål.

en trappa från Strängbetong sproduktion i Norberg

Betonginitiativet

Strängbetong är med i Betonginitiativet som är ett samarbete mellan byggbolag, betong- och cementtillverkare, fastighetsbolag, myndigheter, forskare och några kommuner. Syftet är att tillsammans verka för klimatneutral betong. Visionen är att klimatneutral betong finns på marknaden 2030 och att den används överallt 2045. Inom Betonginitiativet har vi tagit fram en gemensam färdplan för att uppnå målet.

Certifikat

Strängbetong är certifierade enligt SS-EN ISO 14001 sedan 2002, för projektering, konstruktion, tillverkning och montering av prefabricerade betongelement.
Våra produkter är byggvarudeklarerade enligt BVD4 (eBVD). Samtliga är också registrerade på SundaHus med betyg "A" och "B" samt Byggvarubedömningen med betyget "Rekommenderas" och "Accepteras".
Branschorgaisationen Svensk Betong där Strängbetong är medlem, har tagit fram en rapport "Betong och klimat - om arbetet för klimatneutral betong" och även en vägledning "Klimatförbättrad betong". Läs mer på sajten "Betong är hållbart".

Prenumerera på Strängbetongs nyhetsbrev

Få våra nyheter om de senaste innovationerna inom betongindustrin och hållbara byggmetoder i din inbox.

I samband med att du tackar ja till vårt nyhetsbrev samtycker du till att dina personuppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.