Historiska genidrag och framtida innovationer
Betong är världens mest använda material och trots att betong förknippas med det moderna samhället bär den på en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka.
Den första betongen har hittats i eldgropar från stenåldern men det var först genom grekerna och sen romarna som materialet förfinades och la grunden till att sju av tio personer idag bor i en byggnad som är byggd i betong.
Den standard vi har idag i västvärlden är helt beroende av de uppfinningar som la grunden till den industriella revolutionen. Det i sin tur gjorde att järnvägen kunde binda ihop städer vilket var starten på den urbanisering som gjorde det möjligt för företag att växa och utvecklas. När vi blev fler i städerna uppstod behov av att snabbt bygga fler bostäder. Med fabriksproducerade betongelement som enkelt kunde monteras ihop till nya bostäder slog industrialiseringen igenom med full kraft under 1930-talet.
Hemligheten avkodas
Det var grekerna som avkodade cementens hemligheter. På ön Santorini uppfann grekerna en metod för att göra cement som härdades med vatten. Vi kallar det för hydralisk cement. Det avgörande ämnet var ett slags flygaska, puzzola. Tillsammans med kalk och vatten uppstod en kemisk reaktion som fick materialet att härda.
Det blev ändå romarna som la grunden för den moderna betongtillverkningen. De använde cementens fulla kraft för att kunna bygga ut sitt rike och lärde sig att systematisera och dokumentera arbetet. Romarna gav sig i kast med enorma byggprojekt och eftersom deras cement tålde havsvatten så de kunde bygga stort vid havet. Byggprojekten blev allt fler, bland annat byggdes akvedukter i betong som transporterade vatten långa sträckor. En gyllene tid för byggande i cement. Än idag står deras berömda byggnader i betong kvar. Colosseum som står kvar 2000 år efter att det byggdes och Panteon, en av världens bäst bevarande antika byggnader.
Prenumerera på Strängbetongs nyhetsbrev
Få våra nyheter om de senaste innovationerna inom betongindustrin och hållbara byggmetoder i din inbox.
Bortglömt i tusentals år
Bygghemligheterna försvann i samband med romarrikets fall och det tog nästan 2000 år innan den hemliga ingrediensen återupptäcktes. Återkomsten började med något så blygsamt som en fyr. På en utsatt klippa på Englands sydkust behövdes en fyr som kunde stå emot vågornas kraft. John Smeaton som hade studerat romersk flygaska gjorde den första vattentåliga betongen sedan romartiden. Det startade en cementerande kapplöpning mellan olika europeiska länder.
I Storbritannien byggdes järnvägar och kanaler vilket drev efterfrågan på nya och bättre byggnadsmaterial. Portlandcement var ett stort genombrott inom betongtekniken. Än idag är Portlandcement det vanligaste byggmaterialet runt om i världen.
Industrialiseringens baksida
Det moderna samhället som vi känner det kunde byggas på mindre än 100 år. Under de sista 15 åren har dessutom den digitala revolutionen slagit till med full kraft. Dessvärre har vårt sätt att leva också inneburit att en akut klimatkris uppstått. Frågan är vilka uppfinningar och innovationer som kan komma att påverka vår vardag i framtiden och hur de kan lösa klimatkrisen? Och hur långt räcker viljan och pengarna hos de som har makt att agera?
Vi har alla ett ansvar för både dagens och morgondagens samhälle och den värld vi lämnar över till våra barn. Det börjar i din och min vardag. På Strängbetong tar vi utmaningarna på allvar och letar hela tiden nya innovationer som kan förbättra och förfina våra betongprodukter med så lågt klimatavtryck som möjligt.
-Vi kan konstatera att pandemin gjorde att vi ändrade våra vanor blixtsnabbt och på samma sätt gör nya uppfinningar att vi ställer om våra beteenden. Det gäller inte minst inom AI, säger Stefan Ohlsson, vd på Strängbetong.
Innovationen i framtiden
-Det sägs ofta att det är i kriser som innovationer skapas och jag tror och hoppas att det kommer att komma smarta lösningar på den klimatkris som det moderna samhället har skapat. Men vi kan inte bara vänta på nya innovationer utan måste agera här och nu.
-Vi har alla ansvar för vårt gemensamma samhälle och därför behöver vi alla vara med och bidra. Det kan handla att göra aktiva val när vi handlar och tänka igenom våra inköp en extra gång. För oss som stomtillverkare förbättrar vi hela tiden våra recept och återvinner spill i våra fabriker för att skapa så liten miljöpåverkan som möjligt.
Vi testar också alternativa bindemedel tillsammans med våra kollegor ute i Europa för att hitta smarta lösningar inom betongindustrin. Som marknadsledare inom prefabricerad betong ser vi det som vår uppgift att driva branschens strävan mot ökad hållbarhet. Vi tar oss an denna uppgift med engagemang, beslutsamhet och konkreta handlingar: fokus ligger på att göra inte prata.
-Under de senaste åren har det dykt upp flera startup-företag som har smarta lösningar på olika miljöproblem, inte minst när det gäller solenergi och återbruk. Det är något jag tror och hoppas vi kommer få se mer av. Förhoppningen är att de helt ändrar vårt sätt att ta hand om planeten samtidigt som vi bygger ut och om våra samhällen.
Läs mer om hur vi genom vår innovation skapar en hållbar framtid.
Utvalda referenser
Friends Arena
Sveriges nationalarena för fotboll.
Mall of Scandinavia
Storleken var den främsta utmaningen.
Kronjuvelen
Ett av Göteborgs högsta bostadshus.
Stockholm Lighthouse
Superhuset som för industritraditionen vidare.
Kontakta oss så berättar vi mer
Vill du veta mer om hur vi arbetar med innovation och hållbarhet är du välkommen att kontakta Mattias Olsson.
Telefon: 072-237 16 21
Email: mattias.olsson@strangbetong.se