1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

Kontor & Hotell

Juvelen

Juvelen, så heter det exklusiva kontorshus som Strängbetong har levererat åt Skanska i centrala Uppsala. Byggnaden är tydligt inspirerad av just slipade ädelstenar.

Efter semestrarna i år kommer ett nytt, exklusivt kontorshus att växa fram i centrala Uppsala, alldeles vid järnvägsstationen. Den sex våningar höga byggnaden, med enbart tre fasader, ska likna en slipad ädelsten med sina skimrande fasader. Juvelen är 10 000 kvadratmeter till ytan och ambitionen är att den ska bli Nordens mest hållbara kontorsbyggnad. På bottenvåningen är det affärslokaler, restauranger och gym.

Att skapa en fasad av betong, som ger sken av att vara av metall, har inneburit en del utmaningar. Därför tog processen med att arbeta fram en lösning över ett år. Strängbetongs produktionsenhet i Hudiksvall gjöt bland annat provelement i skala 1:1 och man provmålade mindre provelement som fick stå ute i ur och skur. Betongytorna ska målas i tre metallic kulörer, guld, roseguld och silver.

Fasadens komplexa utformning var en annan utmaning. Här gällde det att hitta lösningar som följde den vision och det bidrag som Utopia Arkitekter vunnit med. Även Uppsala kommun följde engagerat varje steg i processen för att gestaltningen skulle bli enligt förslaget.

Läs intervjun med Utopia arkitekter och läs om arbetet med att göra Juvelen till en av de mest hållbara kontorsbyggnaderna i Sverige!

Fotograf: baraBild.se

 

Ladda ner PDF

Andra Kontor & Hotell